maanantai, 23 syyskuun

Vetyjalostamon arvo voi koko laajuudessaan nousta jopa 1-3 miljardiin euroon. Laitoksen on tavoitteena olla täydessä toiminnassa viimeistään vuonna 2030.

Vetyalfa Oy suunnittelee vihreän vedyn jalostamoa Vaalan kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle.

Yhtiön tarkoituksena on rakentaa uusiutuvaan energiaan pohjautuva, noin 1 000 MW:n vedynerotus- ja jatkojalostamislaitos.

Lisäksi laitoksen yhteyteen suunnitellaan noin 200 MWp:n aurinkovoiman tuotantoaluetta, joka vastaisi osaltaan jalostamon tarvitsemasta uusiutuvasta energiasta.

Koko laajuudessaan investoinnin arvo voisi nousta jopa 1-3 miljardiin euroon.

Vetyalfa Oy:n toimitusjohtaja Antti Tanskanen kertoo, että vetyjalostamon lopputuotteena voi syntyä osin vetyä yksinään, mutta myös hiileen sidottuja jatkojalosteita eli synteettisiä polttoaineita, kuten metaania.

– Vetyä voidaan käyttää itsenään tai sitten jatkaa veden jalostamista erityyppisillä prosesseilla eri lopputuotteeksi.

Vetyalfa on jättänyt kaavoitusaloitteen kunnanvaltuustolle ja se etenee valtuuston hyväksyttäväksi syyskuun aikana.

Vetyjalostamon suunnittelualue sijaitsee 25 kilometrin päässä Vaalan kuntakeskuksesta idän suuntaan Valtatie 22:n ja rataverkoston välittömässä läheisyydessä.

Alue on kokonaisuudessaan satojen hehtaarien laajuinen, josta vedyn tuotanto ja sen jatkojalostus tukitoimineen vaatisi noin 20 hehtaaria.

Tanskanen kertoo, ettei Vaalaan jalostamo ole yhtiön ainoa hankekohde. Muiden kohteiden sijaintia Tanskanen ei kuitenkaan vielä tässä kohtaa kerro.

”Eräänlainen lottovoitto”

Vaalan kunta on toteuttanut tuulivoimahankkeita yhteistyössä Tuulialfa Oy:n kanssa, jonka tytäryhtiö Vetyalfa Oy on.

Tanskasen mukaan tutun kunnan mahdollistava ilmapiiri ja aktiivinen toiminta uusiutuvan energian rintamalla sekä sopiva sijainti ja olemassa olevat infrat olivat syitä, miksi yhdeksi hankekohteeksi valikoitui Vaalan kunta.

Alle 3 000 asukkaan kunnalle miljardiluokan hanke olisi toteutuessaan merkittävä.

– Voisi sanoa, että tämä on Vaalan kunnalle eräänlainen lottovoitto, jos tämä lähtee toteutumaan suunnitelman mukaisesti, toteaa Vaalan kunnanjohtaja Minna Kärkkäinen.

Hänen mukaansa hanke on pidemmän kehityksen summa, sillä kunta on satsannut jo pidemmän aikaa vihreään siirtymään.

– Tämä antaa meille aivan huikeasti mahdollisuuksia kehittyä kuntana ja kehittää meidän elinvoimaa. Saamme tämän tiimoilta lisää työpaikkoja ja uusia asukkaita sekä verotuloja, Kärkkäinen tuumaa.

Tavoitteena on, että vetyjalostamo olisi täydessä toiminnassa viimeistään vuonna 2030.

Hankkeesta uutisoi ensimmäisenä Kainuun sanomat.

Jaa.
Exit mobile version