Donald Trump koettelee laillisuuden rajoja sekä koti- että ulkomailla. Kuinka paljon valtaa Yhdysvaltain presidentillä on, ja onko Suomenkin hellimä sääntöpohjainen maailmanjärjestys enää muisto vain?
Yhdysvalloissa oikeuslaitos yrittää pysyä Donald Trumpin perässä ja määritellä laillisuuden rajoja. Aina se ei ole onnistunut: asiantuntijat kauhistuivat, kun Yhdysvallat lennätti tuomarin määräystä uhmaten yli 200 venezuelalaista epäiltyä jengiläistä vankilaan El Salvadoriin. Perusteena oli 1700-luvun lopulta oleva laki.
Miljardööri Elon Muskin johtama ns. hallinnon tehokkuuden viraston Dogen toimet ovat niin ikään olleet tuomarien tutkittavina. Liittovaltion tuomari on katsonut, että esimerkiksi päätös sulkea Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID oli todennäköisesti perustuslain vastainen.
Kansainvälisellä areenalla kulmia kohotti YK-äänestys Ukrainan sodasta. Siinä Yhdysvallat asettui Venäjän puolelle ja jätti tuomitsematta laittoman hyökkäyksen. Uhkaus ottaa Grönlanti Tanskalta ja Panaman kanava Panamalta ihmetyttävät.
Trump on ehtinyt myös irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta ja Maailman terveysjärjestö WHO:sta.
Ajatus Gazan muuttamisesta Lähi-idän Rivieraksi ja palestiinalaisten siirtäminen järkytti kansainvälisen oikeuden asiantuntijoita.
Ykkösaamun vieraana on kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori, tieteen akateemikko Martti Koskenniemi, Seija Vaaherkumpu haastattelee. Suora lähetys TV1:ssä, Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa kello 10.05.
Voit lähettää kysymyksiä Martti Koskenniemelle alla olevalla lomakkeella: