maanantai, 20 toukokuun

Valtakunnansyyttäjän toimisto hoitaa maan korkeimman profiilin rikosepäilyjä. Suomessakin mietitään, pitäisikö oikeuslaitoksen riippumattomuus turvata perustuslaissa.

Suojelupoliisissa ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnassa tällä viikolla esiinnousseet rikosepäilyt työllistävät valtakunnansyyttäjän toimistoa. Myös Päivi Räsäsen, Anneli Auerin ja Baltic Connector -kaasuputken tapaukset ovat esimerkkejä tapauksista valtakunnansyyttäjän pöydällä.

Keskustelua oikeuslaitoksen riippumattomuuden turvaamisesta on herätellyt mm. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi. Hän sanoi radion Ykkösaamussa, että tällä hetkellä Suomessa ei ole ongelmaa, mutta varautuminen olisi syytä tehdä hyvän sään aikaan. Huolestuttavia esimerkkejä ovat Unkari ja Puola – ja tietenkin Venäjä.

Myös valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on samoilla linjoilla. Hänen mielestään vielä tuomioistuinlaitosta haavoittuvampi on syyttäjälaitos. Koiviston mukaan olisi valtava riski, jos hänen tehtävänsä joutuisi epädemokaattisten voimien käsiin.

Koivisto haluaisi tehostaa rikosprosessiketjun toimintaa. Kansalaisen kannalta on tärkeää, että hänen asiansa käsitellään nopeasti. Tällä hetkellä jonossa on 150 000 rikosasiaa, joista syyttäjillä on 17 500.

Ykkösaamun vieraana on lauantaina valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto. Lähetys TV1:ssä, Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa alkaa kello 10.05. Haastattelijana on Seija Vaaherkumpu.

Voit lähettää kysymyksiä valtakunnansyyttäjä Koivistolle sähköpostilla osoitteeseen tv1.ykkosaamu@yle.fi tai allaolevalla lomakkeella.

Jaa.
Exit mobile version