perjantai, 11 lokakuun

Hallituksen leikkaukset alkavat näkyä Kelan luukulla. Mikä on suomalaisen turvaverkon tila ja koko hyvinvointivaltion tulevaisuus?

Hallituksen etuusleikkauksista näkyvät ensimmäisenä huhtikuussa voimaantulleiden asumistukien muutosten seuraukset. Moni toimeentulotuella elävä on saanut Kelasta kehotuksen muuttaa halvempaan asuntoon. Myös opiskelijat etsivät halvempia asuntoja.

Pian alkaa näkyä myös nyt syksyllä voimaan tullut ansiosidonnaisen työttömyystuen porrastus – ainakin, jos työpaikkoja ei ala syntyä nykyistä vauhdikkaammin.

Keskiviikkona hallitus kertoi muuttavansa yksityislääkärikäyntien Kela-korvausperusteita. Aiempi malli ei lyhentänyt hoitojonoja ja nyt yritetään uutta. Siinä halutaan mm. mahdollistaa yli 65-vuotiaiden yksityislääkärikäynnit.

Lääkärikäyntien Kela-korvaukset ovat olleet tähän asti vain pisara meressä, jos puhutaan kaikista Kelan maksamista korvauksista. Kaikkia korvauksia maksettiin vuonna 2023 noin 16 miljardia euroa. Tämän jättipotin jakoon hallitus haluaa isoja muutoksia. Tavoitteena on kaikenkattava yleistuki ja toimeentulotuen saajien määrän puolittaminen alle 200 000:een.

Lauantain Ykkösaamun vieras on Kelan pääjohtaja Outi Antila, haastattelijana Seija Vaaherkumpu. Suora lähetys TV1:ssä,Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa lauantaina kello 10.05.

Voit lähettää Outi Antilalle kysymyksiä osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai allaolevalla lomakkeella.

Jaa.
Exit mobile version