perjantai, 4 lokakuun

Israel aloitti maanantaina maahyökkäyksen äärijärjestö Hizbollahia vastaan Libanonissa. Tiistaina Iran iski ohjuksilla Israeliin, ja Israel ilmoitti kostavansa. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Mikä on Suomen hallituksen kanta Lähi-idän vaikeassa ja ehkä pahenevassa tilanteessa?

Libanonissa on parisataa suomalaista rauhanturvaajaa ja noin 60 muuta suomalaista. Rauhanturvaajat pysyvät nyt tukikohdassaan, ja siviilien evakuointisuunnitelma on olemassa.

Samaan aikaan Israel jatkaa sotilasoperaatiotaan Hamasia vastaan Gazassa. Operaatio alkoi lähes tasan vuosi sitten vastauksena Hamasin tuhoisalle hyökkäykselle Israeliin. Tuossa iskussa kuoli yli tuhat israelilaista ja ulkomaalaista ja pitkälti yli 200 joutui Hamasin panttivangiksi. Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Gazassa on kuolleita jo yli 40 000.

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) tutkii parhaillaan, onko Israel syyllistynyt kansanmurhaan Gazassa aiheuttamansa humanitaarisen kriisin takia. Syyttäjä hakee myös pidätysmääräyksiä Israelin ja Hamasin johtajille.

Suomen hallituksessa on ollut ristivetoa ulkopolitiikan kysymyksissä, myös Israelia ja palestiinalaisia koskevissa. Kristillisdemokaatit ja perussuomalaiset suuttuivat, kun Suomi puolsi YK:ssa lauselmaa, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehitys vuoden sisällä. Suomi kannattaa virallisesti ns. kahden valtion mallia ratkaisuna tilanteeseen, mutta Palestiinaa ei ole vielä tunnustettu.

Asekaupat Israelin kanssa ovat saaneet tässä tilanteessa kritiikkiä osakseen hallituksen ulkopuolelta.

Ulkoministeri Elina Valtonen on Ykkösaamun suoran lähetyksen vieraana lauantaina 5.10. TV1:ssä, Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa kello 10.05. Seija Vaaherkumpu haastattelee. Voit lähettää ulkoministeri Valtoselle kysymyksiä allaolevalla lomakkeella:

Jaa.
Exit mobile version