sunnuntai, 22 syyskuun

Tällä viikolla Libanonissa on räjäytetty lukuisia hakulaitteita ja radiopuhelimia, jotka olivat äärijärjestö Hizbollahin käytössä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Volker Türkin mukaan Libanonissa tehtyjä laiteiskuja ei voi pitää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisina.

Tällä viikolla Libanonissa on räjäytetty lukuisia hakulaitteita ja radiopuhelimia, jotka olivat äärijärjestö Hizbollahin käytössä. Iskuissa on kuollut ainakin 37 ihmistä ja loukkaantunut tuhansia.

Iskujen takana uskotaan olevan Israel, joka ei ole kieltänyt tai myöntänyt osuuttaan.

– On vaikea nähdä, että näissä olosuhteissa kyseisissä iskuissa olisi noudatettu kansainvälisen humanitaarisen oikeuden pääperiaatteita erottelusta, suhteellisuudesta ja varotoimenpiteistä, Türk sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle.

Türkin mukaan vaarattomiksi tarkoitettujen laitteiden ansoittaminen räjähteillä on jo itsessään kansainvälisen oikeuden vastaista.

– On sotarikos toteuttaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on levittää kauhua siviiliväestön keskuudessa, hän lisäsi.

Hän vaati perusteellista ja läpinäkyvää selvitystä iskuista. Türk vaati myös iskuja määränneet sekä sen toteuttaneet vastuuseen teoistaan.

Libanon syytti Israelia terrorismista

Libanonin ulkoministeri Abdallah Bou Habib vaati turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan yksiselitteisesti Israelin ”terroristiset” iskut.

Ulkoministeri sanoi Israelin loukanneen Libanonin alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia sekä vaati iskujen suunnittelijoita ja toteuttajia vastuuseen.

Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon sanoi maan käyttävän kaikkia mahdollisia oikeutettuja keinoja suojellakseen kansalaisiaan, mikäli Hizbollah ei vetäydy diplomaattisten ponnistelujen myötä Etelä-Libanonissa virtaavan Litanijoen pohjoispuolelle.

Danon syytti Hizbollahin rikkovan kansainvälistä oikeutta ja sanoi, ettei Israel pyri hakeutumaan laajempaan konfliktiin.

”Riskinä on suurkonflikti”

YK:n poliittisten asioiden varapääsihteeri Rosemary DiCarlo varoitti iskujen jatkumisen lisäävän merkittävästi eskalaatioriskiä alueella.

– Riskinä on suurkonflikti, johon verrattuna tähän mennessä nähty tuho ja kärsimys olisi pientä, DiCarlo sanoi.

Yhdysvaltain YK:n varalähettiläs Robert Wood kehotti kaikkia osapuolia pidättäytymään toimista, jotka voisivat johtaa tuhoisan sodan syttymiseen alueella. Woodin mukaan Yhdysvallat vaatii kaikkia konfliktin osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja minimoimaan iskujen haittavaikutuksia siviiliväestöön.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Täydennetty 21.9. klo 0.58 Libanonin ulkoministerin ja Israelin YK-suurlähettilään kommenteilla.

Jaa.
Exit mobile version