lauantai, 18 toukokuun

Yhdysvaltojen mukaan Israelin hyökkäys aiheuttaisi tuhoja, jotka eivät ole hyväksyttävissä.

Israelin hallinto on tällä viikolla kertonut Yhdysvalloille suunnitelmistaan evakuoida palestiinalaisia siviilejä Rafahin rajakaupungista ennen mahdollista hyökkäystä Hamasin taistelijoita vastaan.

Tiedonvaihdosta kertoivat uutistoimisto AP:lle nimettömät amerikkalaiset virkamieslähteet, jotka ovat seuranneet maiden välisiä keskusteluja.

Heidän mukaansa Israelin esittämät suunnitelmat eivät ole kuitenkaan muuttaneet Yhdysvaltojen näkemystä. Presidentti Joe Bidenin hallinto katsoo, että maahyökkäys Etelä-Gazassa sijaitsevaan Rafahin rajakaupunkiin vaatisi liikaa siviiliuhreja.

Perjantaina Arizonassa puhunut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, ettei Yhdysvalloille ole esitetty sellaista suunnitelmaa, joka suojaisi tarpeeksi palestiinalaisia siviilejä.

– Koska suunnitelmaa ei ole olemassa, me emme voi tukea sotilasoperaatiota Rafahiin. Se aiheuttaisi tuhoja, jotka eivät ole hyväksyttävissä, Blinken arvioi.

Neuvottelut jatkuvat

Arviolta 1,5 miljoonaa palestiinalaista on tällä hetkellä pakkaantunut Rafahiin ja sen lähialueille. Ihmiset ovat paenneet Etelä-Gazaan Israelin ja Hamasin välistä sotaa.

Konflikti alkoi lokakuussa, kun Hamas hyökkäsi Israeliin surmaten 1 200 ihmistä ja ottaen noin 250 panttivankia.

Perjantaina YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston tiedottaja Jens Laerke arvioi, että sadattuhannet ihmiset olisivat “välittömässä vaarassa kuolla”, mikäli Israel hyökkäisi Rafahiin.

Tilanne on vaikea myös Gazan pohjoisosassa. YK:n Maailman elintarvikeohjelman johtaja Cindy McCain sanoi perjantaina amerikkalaisen NBC-tv-kanavan haastattelussa, että alueella esiintyy jo nälänhätää.

– Pohjoiseen on kehittynyt todellinen nälänhätä. Nyt se siirtyy hiljalleen etelämmäksi, McCain kommentoi.

Samaan aikaan Israelin ja Hamasin neuvottelut mahdollisesta tulitauosta jatkuvat Egyptin pääkaupungissa Kairossa.

Näissä neuvotteluissa ajatus on ollut, että Israel laskisi aseensa ja vapauttaisi osan aikaisemmin vangituista Hamas-taistelijoista vastineeksi vapautetuista panttivangeista.

Näissä neuvotteluissa Yhdysvallat on tukenut Israelia.

– Hamas on ainoa asia, mikä estää tulitauon syntymisen Gazaan, Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken toisti perjantaina.

Lähteet: AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version