perjantai, 25 lokakuun

Kohtaamisen on uskottu käsittelevän sotaa Ukrainassa. Pääsihteerin vierailua on arvosteltu etenkin Ukrainassa.

YK:n pääsihteeri António Guterres ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat tavanneet Venäjän Kazanissa järjestettävän BRICS-maiden kokouksen yhteydessä.

Tapaamisesta laaditun selostuksen mukaan Guterres sanoi, että hyökkäys Ukrainaan rikkoo YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta.

Lisäksi hänen mukaansa merenkulun vapaus Mustallamerellä on hyvin tärkeää Venäjälle, Ukrainalle sekä elintarvike- ja energiaturvallisuuden kannalta.

Putin ja Guterres keskustelivat myös tulitauon tarpeellisuudesta Gazassa ja Libanonissa sekä pyrkimyksestä välttää konfliktin laajeneminen Lähi-idässä.

Reilu rauha Ukrainaan

Aiemmin torstaina kokouksessa pitämässä puheessaan Guterres sanoi Putinin ollessa paikalla, että Ukrainaan tarvitaan ”reilu rauha”.

– Tarvitsemme Ukrainaan rauhan, joka on yhteneväinen YK:n peruskirjan, kansainvälisen oikeuden ja YK:n yleiskokouksen päätöslauselman kanssa.

Venäjän käymän hyökkäyssodan on katsottu rikkovan räikeästi YK:n peruskirjaa. Pääsihteerin vierailua Venäjällä on arvosteltu etenkin Ukrainassa.

Kyseessä oli Guterresin ja Putinin ensimmäinen tapaaminen sitten huhtikuun 2022.

Lähteet: AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version