perjantai, 17 toukokuun

Jengiväkivallan uhrien määrä oli alkuvuodesta 53 prosenttia suurempi kuin vuoden 2023 lopulla.

Haitissa yli 2 500 ihmistä on kuollut tai haavoittunut jengiväkivallan takia tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana, kertoo YK:n Haitin toimisto BINUH perjantaina julkaisemassaan raportissa. Määrä on 53 prosenttia suurempi kuin vuoden 2023 lokakuun ja joulukuun välisenä aikana, raportissa kerrotaan.

Ainakin 590 ihmistä on kuollut poliisin operaatioiden yhteydessä ja noin 140 ihmistä on kuollut oman käden oikeutta harjoittavien ryhmittymien käsissä, BINUHin raportissa kerrotaan.

Valtaosa väkivaltaisuuksista tapahtui Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä. Varsinkin kaupungin satamassa sijaitsevilla La Salinen ja Cite Soleilin alueilla väkivaltaisuudet kestivät pisimpään, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan jengien jäsenet jatkoivat kilpailevien naapurustojen naisten ja tyttöjen raiskaamista, sekä vankiloissa ja pakolaisleireillä. YK:n arvion mukaan Haitissa on satojatuhansia maan sisäisiä pakolaisia, jotka ovat paenneet jengiväkivaltaa.

Yhdysvallat ja Haitin naapurimaa Dominikaaninen tasavalta ovat jatkaneet haitilaisten siirtolaisten karkotuksia YK:n arvostelusta huolimatta.

Haitiin yritetään saada uutta hallintoa

Jengiväkivalta kärjistyi entisestään Haitissa helmikuun lopulla, kun ilman vaaleja valittu pääministeri Ariel Henry matkusti Keniaan vauhdittamaan YK:n hyväksymää poliisioperaatiota, joka olisi tuonut kansainvälisiä turvallisuusjoukkoja Haitiin. Muutamaa päivää myöhemmin Henry erosi tehtävästään Yhdysvaltojen painostuksesta.

BINUHin raportissa vaadittiin nopeuttamaan suunnitellun poliisioperaation aloittamista, jota Henry oli pyytänyt jo vuonna 2022. YK hyväksyi suunnitelman puoli vuotta sitten. Sen aloittaminen on kuitenkin viivästynyt, kunnes Haitiin saadaan uusi hallinto Henryn erottua.

Raportissa vaaditaan lisäksi myös päivityksiä pakotteisiin, suurempia ponnisteluita aseiden laittoman kaupan kitkemiseksi, turvallisia reittejä tärkeiden tarvikkeiden kuljetuksia varten sekä sopeutusohjelmia jengien värväämille lapsille.

Huhtikuun puolivälissä maahan perustettiin hallintoneuvosto, jonka tehtävänä on nimittää Haitille uusi pääministeri ja hallitus.

Väliaikaishallinnon on määrä johtaa Haitia siihen saakka kunnes maassa järjestetään presidentinvaalit. Vaalit on suunniteltu järjestettäväksi vuoden 2026 alussa.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version