maanantai, 25 marraskuun

Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan mukaan huoneistoa ei saisi vuokrata kuin enintään kymmenen kertaa vuodessa.

Maiju Saukkola vuokrasi tätä asuntoa Airbnb-vuokralaisille vuosia, mutta joutui lopettamaan toiminnan tänä syksynä. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tamperelainen yrittäjä Maiju Saukkola aloitti Airbnb-vuokrauksen omistamissaan asunnoissa Tampereella neljä vuotta sitten. Syyskuussa se loppui.

– Minusta tehtiin ilmoitus. Kenestä tehdään seuraava ilmoitus? hän kysyy.

Joku ilmoitti Tampereen kaupungin rakennusvalvontaan Saukkolan Airbnb-vuokrauksesta. Näin voi käydä kenelle tahansa, ja siksi Maiju Saukkola haluaa herättää aiheesta keskustelua.

– Taloyhtiön isännöitsijä ei ole saanut häiriöilmoitusta vuokralaisista. Seinänaapurikaan ei ole kokenut häiriötä, hän sanoo selvittäneensä.

Yle on nähnyt rakennusvalvonnan kehotuksen lopettaa lyhytaikainen vuokraaminen. Sen mukaan Saukkola on käyttänyt kahta asuinhuoneistoa jatkuvaan lyhytaikaiseen vuokraukseen.

Rakennusvalvonnan mukaan huoneistoa saisi vuokrata enintään kymmenen kertaa vuodessa. Esimerkiksi kaksi kertaa kuussa viikonlopun vuokraaminen ei rakennusvalvonnan mukaan enää käy.

Maiju Saukkola aikoo nyt laittaa asuntonsa pitkäaikaiseen vuokraukseen. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Sadat tarjoavat airbnb-majoitusta

Tampereen kaupungin lupa-arkkitehti Juhani Fried sanoo, että kaupunki saa ilmoituksia vaihtelevasti. Välillä niitä tulee useita viikossa, välillä ei yhtään.

Voiko yksi ilmoitus katkaista toiminnan?

– Yksityisten toimijoiden osalta ehkä, toivottavasti – useita huoneistoja tarjoavien yritysten osalta ei, Fried sanoo.

Vuonna 2022 kaupunki päätti kiristää lyhytaikaisen vuokrauksen ehtoja. Toisaalta Tampere ilmoitti samana vuonna kannustavansa ihmisiä lyhytaikaiseen asuntovuokraukseen etenkin tapahtumien aikaan tai lomakaudella. Syynä on se, että Tampereen hotellien hinnat karkaavat ja majoituksesta on etenkin tapahtumien aikaan pulaa.

Airbnb-vuokraamisen ehdot ovat kiristyneet monissa kaupungeissa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Rakennusvalvonnalla ei ole tilastoa, mutta Fried arvioi, ettei Airbnb-kohteiden määrässä ole tapahtunut muutosta ehtojen kiristämisen jälkeen. Kaupungin arvio on nyt, että Tampereella on 700–800 kohdetta.

Saukkola on itse löytänyt Tampereelta jopa tuhat Airbnb-kohdetta.

Yle kertoi aikaisemmin Pirkkalan kunnan pyrkimyksistä lopettaa luvaton piilohotelli. Tampereen Armonkallion piilohotellista on puolestaan haettu valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Myös pitkäaikaisvuokrauksessa ongelmia

Saukkolalla on oma aloittava yritys, joka tarjoaa tavaroiden järjestämisapua eli ammattijärjestäjän palvelua. Lisäksi hän sai vasta opinnot valmiiksi. Airbnb-vuokrauksella hän sai maksettua lähinnä asumisen kuluja ja vähän lisätuloja. Hän kertoo käyttäneensä vaivaa asiakkaiden valitsemiseen, jottei naapureille tulisi häiriötä.

Viime aikoina hän on vuokrannut asuntoa esimerkiksi keikkatyössä olevalle rakennusmiehelle tai Tampereelle koulutukseen tai lähipäiville saapuvalle opiskelijalle.

Yksin Tampereella on lähes tuhat Airbnb-kohdetta, kaupunki arvioi. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Airbnb-toiminnan ehtojen kiristäminen vaikuttaa Saukkolan mukaan isoissa kaupungeissa moneen asiaan. Keikkatyöläiset ja tapahtumiin tulijat tarvitsevat kohtuuhintaisen yösijan.

– Kaikki eivät pysty asumaan hotellissa esimerkiksi työviikon ajan.

Airbnb:n loppumisen jälkeen Saukkola aikoo laittaa asunnon pitkäaikaiseen vuokraukseen. Kaikenlaisessa vuokrauksessa voi olla Saukkolan mukaan ongelmia.

Taloyhtiö voi joutua maksamaan esimerkiksi ludetorjunnasta, jos vuokralainen tuo saastuneita huonekaluja. Pitkäaikainen vuokralainen voi tuoda Saukkolan kokemuksen mukaan myös levottomuuksia tai häiriöitä mukanaan.

Maiju Saukkolan mukaan moni keikkatyöläinen tai opiskelija on riippuvainen kohtuuhintaisesta majoituksesta. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Jaa.
Exit mobile version