Moskovalaiset pohtivat Ylelle, mitä he ajattelevat Venäjän ja Yhdysvaltain suhteista. Asiantuntija avaa, mihin asioihin pitää nyt kiinnittää huomiota.
Venäjän asenne Yhdysvaltoja kohtaan vaikuttaa olevan murroksessa.
Venäjän valtionjohdon puheissa ovat viime aikoina toistuneet puheet, jotka koskevat Venäjän ja Yhdysvaltojen taloudellista yhteistyötä. Venäjän valtiollisen sijoitusrahaston johtaja Kirill Dmitrijev oli torstaina Washingtonissa keskustelemassa Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden parantamisesta.
Kreml on väläyttänyt jopa yhteistyötä Elon Muskin kanssa, ja Putin on lahjoittanut Donald Trumpille muotokuvamaalauksen sekä kertonut rukoilleensa tämän puolesta viime kesänä.
Onko Venäjä siis normalisoimassa suhteitaan Yhdysvaltoihin?
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes suhtautuu epäillen väitteisiin, joiden mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet voisi normalisoida. Tutkija huomauttaa, että monet rakenteelliset tekijät, kuten ydinasevarustelu, kilpailu resurssien viennistä ja poliittiset erimielisyydet, estävät suhteiden normalisoitumisen.
Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat yhä kireät, Moshes summaa.
Yle haastatteli venäläisiä maaliskuussa Moskovassa. Ihmiset antoivat haastattelun nimettömästi oman turvallisuutensa takia.
Katso videolta, mitä mieltä moskovalaiset ovat Venäjän ja Yhdysvaltain suhteista:
Presidentti Alexander Stubb totesi Lontoossa maanantaina, että myös Suomessa pitää varautua henkisesti siihen, että jossakin vaiheessa suhteet Venäjään alkavat avautua.
Kreml tarttui heti Stubbin avaukseen. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina, että Putin on avoin normalisoimaan suhteet Suomeen.
Tutkija Moshes kysyy, miten presidentti Stubb kuvittelee prosessin tapahtuvan.
– Suomelle se on tietenkin tärkeää, sillä Venäjän-suhteilla on merkittäviä seurauksia Suomen turvallisuudelle, ulkopolitiikalle ja jopa sisäpolitiikalle. Suomi on tuore Nato-jäsen, ja maalla on pitkä raja Venäjän kanssa.
Tutkija varoittaa Venäjän tavoitteista
Yksi merkittävimmistä esteistä Venäjän ja lännen suhteiden normalisoinnille on sota Ukrainassa. Trump haluaa lopettaa sodan nopeasti, mutta viimeksi kuluneen kuukauden aikana Trumpin tulokset rauhan saavuttamiseksi ovat jääneet vähäisiksi.
Yhdysvallat on alkanut painostaa Ukrainaa yhä kovemmin hyväksymään neuvotteluissa ehdot, jotka eivät välttämättä ole sille edulliset.
– Kun Ukraina olisi saatu taipumaan, Trumpin hallinnon tarkoitus olisi siirtyä painostamaan Venäjää, Moshes sanoo.
Moshes varoittaa, että Yhdysvaltain pelottelutaktiikka tuskin johtaa kestävään rauhaan.
Pahimmassa tapauksessa Ukraina kärsisi sodassa tappion. Se taas voisi rohkaista Venäjää laajentamaan vaikutuspiiriään muihin entisiin Neuvostoliiton maihin tai jopa läheisiin Nato-maihin.
Trumpin ristiriitaiset lausunnot ja arvaamaton käytös aiheuttavat epävarmuutta kaikissa kansainvälisissä suhteissa, myös Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä. Moshesin mukaan epäjohdonmukainen käytös tekee vaikeaksi arvioida, millaiseksi Yhdysvaltojen strategia lopulta muotoutuu.
Arktiset alueet välineenä
Kremlistä on poikinut yhteistyöehdotuksia liittyen arktiseen alueeseen. Venäjän hallinnon mukaan molemmat maat hyötyisivät taloudellisesti yhteistyöstä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi arktisen alueen foorumissa Murmanskissa, että Venäjä suhtautuu myönteisesti Yhdysvaltain presidentin Trumpin suunnitelmiin liittää Grönlanti osaksi Yhdysvaltoja.
Moshesin mukaan Venäjä käyttää arktista aluetta välineenä edistääkseen suoria neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa.
– Venäjä pyrkii suoriin neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa ilman Eurooppaa saadakseen aikaan sopimuksia, jotka johtaisivat pakotteiden lieventämiseen.
Venäjä käyttää hyväkseen Yhdysvaltojen huolta, joka liittyy Kiinan mahdolliseen läsnäoloon arktisella alueella.
Jos maiden välillä saavutetaan ystävällisempi suhde ja Yhdysvallat tekee myönnytyksiä, Venäjä voisi yrittää rajoittaa Kiinan pääsyä alueelle ja mahdollistaa Yhdysvaltojen osallistumisen alueen luonnonvarojen hyödyntämiseen.
Moshes korostaa, että kyseessä lienee houkutin Yhdysvalloille ja kutsu amerikkalaisyhtiöille investoimaan korkean riskin kohteeseen, eikä konkreettinen suunnitelma maiden suhteiden parantamiseksi.
– Pidän mahdollisena, että arktisesta alueesta kehittyy osittain geopoliittisista jännitteistä vapaa alue, jossa Venäjä ja Yhdysvallat tekevät taloudellista ja tieteellistä yhteistyötä.
Jännitteet maiden välillä ovat kuitenkin suuret.
– Pelkästään arktisella alueella tehtävä yhteistyö ei pystyisi muuttamaan Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden dynamiikkaa, Moshes sanoo.