perjantai, 18 lokakuun

Saderyöppy sai Mikkelin keskustan tulvimaan syyskuussa. Sairaalan ja lukuisten muiden rakennusten sadetuhoja korjataan vielä kuukausia.

Poikkeuksellisen raju sadepuuska kuritti Mikkelin keskusta-aluetta 3. syyskuuta. Noin puolen tunnin saderyöpyn jälkeen katuja oli poikki ja autoja oli veden ympäröimänä.

Sade rauhoittui iltaan mennessä. Silti vahinkoja korjataan kuukausia. Kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen kertoo, että Mikkelin kaupungin omistamat rakennukset selvisivät tilanteeseen nähden vähällä.

Kaupungilla on noin 400 rakennusta, joiden kuntoa on sadepäivän jälkeen tarkistettu. Hyttinen mainitsee esimerkkinä, ettei noin kuuden kilometrin päässä keskustasta sijaitsevassa Rantakylän alueella ollut sadevaurioita ollenkaan. Se osaltaan kertoo keskusta-alueelle kohdistuneesta täsmäiskusta.

Keskustassa sijaitsevat Sodan ja Rauhan keskus Muisti sekä Päämajan koulu kärsivät vahinkoja. Kaupungintaloon oli muutamaan huoneeseen päässyt vettä todennäköisesti ikkunoiden kautta.

Korjaus- ja kuluarvioiden määrä ei ole vielä kaupungin tiedossa.

– Karkea arvio kaiken kaikkiaan on noin 150 000–200 000 euroa. Se tarkentuu, kun saadaan viimeisetkin korjaukset tehtyä, Hyttinen sanoo.

Kaupunki käy keskusteluja vakuutusyhtiön kanssa. Hyttisen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että vakuutukset kattavat kulut suurilta osin.

Jälkien korjaamiseen kuluu vielä muutama kuukausi.

Hyttinen on helpottunut kaupungin vähäisistä vaurioista, mutta antaa sympatiaa yksityisille kiinteistöomistajille, joilla vahingot saattoivat olla huomattavasti suurempia. Länsi-Savo uutisoi kaksi viikkoa sitten, että vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan vahinkomenot saderyöpyn osalta ovat arviolta 2–3 miljoonan euron luokkaa. Keskustan kerrostalojen vauriot maksavat eniten.

Mikkeliläinen Kirsi Kettunen kertoi sadepäivän jälkeen Ylelle, että hän joutui kiipeämään talonsa toiseen kerrokseen veden täyttäessä autotallin.

Mökiltään palannut näyttelijä Aake Kalliala puolestaan jäi autollaan jumiin.

Sairaalan lattia tulvi

Mikkelin keskussairaalassa vesi tunkeutui kahteen alimpaan kerrokseen. Sairaalan toimintaa pystyttiin jatkamaan normaalisti sateesta huolimatta.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan tila- ja tukipalveluiden johtaja Veli-Matti Thure kertoo sairaalan korjausten kestävän arviolta viisi kuukautta.

Sairaalan alimpien kerrosten irtaimistoa kastui sadepäivän aikana. Myös yksi sairaalan pelastustiellä olevista ovista ei kestänyt veden painetta. Sairaala aikoo päivittää turvallisuussuunitelmaansa sään ääri-ilmiöiden varalta.

Kauppakeskuksen laitteistoa meni rikki

Sadevesi valui tehokkaasti myös keskustassa olevan Kauppakeskus Stellan tiloihin. Tilojen kuivatus aloitettiin saman tien, ja seuraavana aamuna kauppakeskus avattiin normaalisti.

Tältä Stellassa ja keskustassa näytti sateen jälkeen.

Kauppakeskuspäällikkö Merituuli Hurmerinta kertoo, että vesivahinkoja aiheutui lähinnä kiinteistöön. Irtaimisto- ja tuotevahingot jäivät vähäisiksi.

Kaiken kaikkiaan sadepäivä toi Stellalle 200 000 euron laskun, joka kauppakeskuksen onneksi kuitataan niin ikään vakuutuksilla. Kauppakeskuksen liikkeillä on omat vakuutukset, joilla hakea korvauksia.

– Rankkasade oli hyvin poikkeuksellinen, eikä vastaavanlaista vahinkoa ole ennen Kauppakeskus Stellassa tapahtunut. Pohdimme toimenpiteitä, joilla voisimme jatkossa varautua samantyyppisen sääilmiön tapahtumiseen, Hurmerinta kertoo.

Jaa.
Exit mobile version