maanantai, 6 tammikuun

Kvadrantidien tähdenlentoparven runsain vaihe kestää vain muutamia tunteja. Tähdenlentoja voi yrittää bongailla viiden maissa illalla.

Hanna Terävä,

Elisa Kallunki

Tänään perjantaina taivaalla liikkuu Kvadrantidien tähdenlentoparvi, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Parhaimmillaan kyseinen tähdenlentoparvi on Ursan mukaan yksi vuoden näyttävimmistä meteoriparvista, elokuun perseidien ja joulukuun geminidien ohella.

Se on kuitenkin näitä parvia niukempi ja haastavampi havaittava.

Tähdenlentoja näkyy eniten muutaman tunnin sisällä illalla noin kello 17 maissa. Myös edellisenä ja seuraavana yönä saattaa nähdä harvakseltaan parveen kuuluvia meteoreja.

Riittävän pimeällä havaintopaikalla kvadrantideja voi Suomessa nähdä parhaimmillaan noin 20 kappaletta tunnissa eli keskimäärin yhden tähdenlennon neljässä minuutissa.

Tänä vuonna Kuu ei häiritse valollaan kvadrantidien näkymistä juurikaan, sillä kasvava kuunsirppi on illalla matalalla. Pilvinen sää voi kuitenkin haitata parven näkymistä.

Kvadrantideja bongaavan kannattaa suunnata katse kohti taivaanlakea, tai hieman kohti pohjoista, Ursasta neuvotaan.

Mitkä ihmeen kvadrantidit?

Kuten muutkin toistuvat tähdenlentoparvet, kvadrantidit saavat alkunsa tomuvanasta, jonka aurinkokunnassa kiertävä komeetta on kylvänyt radalleen, Ursa kertoo.

Maapallo kohtaa tomuvanan aina tammikuun alussa.

Ilmakehään putoava komeettapöly lämmittää välitöntä ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi, mikä synnyttää ilmaan valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi tai meteoreiksi.

Valoilmiö sammuu tyypillisesti yli 80 kilometrin korkeudessa.

Kvadrantidien emokappale näyttää olevan hiipunut komeetanydin 2003 EH1. Sen ratakierros Auringon ympäri kestää noin viisi ja puoli vuotta.

Jaa.
Exit mobile version