sunnuntai, 13 lokakuun

Helsingin kaupungin asunnot eli Heka korottaa vuokriaan jälleen ensi vuonna. Kysyimme Hekan asukkailta, mitä he ajattelevat uusista vuokrankorotuksista.

Suomen suurin vuokranantaja Heka eli Helsingin kaupungin asunnot kertoi keskiviikkona ensi vuoden vuokrankorotuksistaan.

Hekan mukaan enemmistö korotuksista on kahden ja kuuden prosentin välillä. Enimmillään vuokrat nousevat yhdeksän ja puoli prosenttia.

Saimme toistasataa vastausta, kun kysyimme verkkosivuillamme, miten Hekan vuokrankorotukset vaikuttavat asukkaiden arkeen. Yle on nähnyt dokumenteista, että haastateltavat ovat Hekan vuokralaisia.

36-vuotias Hekan asunnossa asuva perheenäiti Outi Mehto selvitti Hekan verkkosivuilta, että asunnon vuokrakulut nousevat hänen perheensä kohdalla reilu viisi prosenttia.

Mehdon vuokra on tällä hetkellä noin 1 200 euroa kuussa. Hän laskee, että korotus olisi noin 60 euroa.

– Ylipäätään se, että tiedossa on ollut, että vuokra taas nousee, on kiristänyt tunnelmia naapurustossa ja omissa ajatuksissa.

Mehto huomauttaa, että summa alkaa olla suuri, jos laskee, kuinka paljon vuokra on noussut viime vuosien aikana yhteensä. Hänen mukaansa asunnon vuokra oli aiemmin noin 800 euroa.

Mehto itse asuu suojellussa puutalokohteessa. Hänen mukaansa Hekan asuntojen remontteja ei aina ole tehty kovinkaan laadukkaasti.

– Asuntojen laatu ja hinta eivät kohtaa. Tuntuu kurjalta olla maksaja.

Mehdon taloudessa vuokrankorotus vielä kestetään. Vuokrannousu vaikuttaa kuitenkin siihen, missä määrin perhe voi käyttää alueen palveluja, kuten ravintoloita.

– Vaikka vuokrankorotus ei veisikään perikatoon, on siihen menevä raha pois muusta kulutuksesta, Mehto huomauttaa.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö kertoi Ylelle vuokrien nousevan yleisen kustannusten nousun ja asuntojen tyhjäkäynnin vuoksi.

Näin toimitusjohtaja perusteli vuokrankorotuksia keskiviikkona:

Yksinhuoltaja pohtii, onko Helsingissä kohta varaa asua

43-vuotias yksinhuoltaja Ira Einiö vaihtoi kaksi vuotta sitten Hekan sisäisessä vaihdossa asuntoa kaksiosta kolmioon, jotta hänen lapsensa saisi oman huoneen. Myös lapsen koulun sijainti vaikutti muuttopäätökseen.

Alkuvuonna hänelle tuli noin 300 euroa enemmän maksettavaksi kuussa, kun samaan aikaan nousi vuokra ja asumistuet lähtivät. Hän irtisanoi saunavuoronsa, koska siihen ei ollut enää laittaa rahaa.

Einiön laskelmien mukaan hänen vuokransa nousee ensi vuonna noin 40 euroa kuussa. Vuokra nousee, vaikka talo on hissitön eikä asuntoa ole remontoitu.

– Vuokra on pian lähemmäs tuhat euroa, mikä alkaa olla yksinhuoltajalle kipurajoilla. Totta kai pitää miettiä, muuttaisiko pienempään asuntoon. Täytyy punnita elämisen kuluja tarkemmin.

Einiö ei pidä korotuksia haastavina, jos asumiskuluja olisi jakamassa kaksi työssäkäyvää aikuista. Yksin asuville, yksinhuoltajille ja työttömille vuokrankorotukset ovat kuitenkin ongelmallisia, hän sanoo.

– Kun tuistakin leikataan, onko tavallisella yksinhuoltaja-duunarilla enää varaa asua Helsingissä?

Anita Nyberg jäi eläkkeelle kaksi vuotta sitten. Hän on asunut Hekan asunnossa vuosikymmeniä.

Hän laskee vuokransa nousevan noin ensi vuonna noin 34 euroa kuussa.

Vuokrankorotusten takia 70-vuotias Nyberg haluaisi palata osa-aikaisesti työelämään takaisin saadakseen korotukset maksettua ja saadakseen lisää säännöllisiä tuloja eläkkeen lisäksi.

Nybergin mukaan on kummallista, jos ihmisillä ei ole enää varaa vuokrata Hekan asuntoja. Yleinen kustannusten nousu ei silti ole kenenkään syy, Nyberg toteaa.

Hän ehdottaa, että Hekan asunnoista voisi esimerkiksi poistaa tulorajat, jottei vuokria tarvitsisi nostaa asuntojen tyhjäkäynnin takia.

– Asuntoja on tyhjillään, vaikka asunnontarvitsijoita on paljon. Jos tulorajat poistettaisiin, asuntoja voisi saada enemmän vuokralle.

Jaa.
Exit mobile version