Asiantuntijoiden mukaan sosiaaliturvan muutokset ovat lisänneet pienten ja edullisten vuokra-asuntojen kysyntää.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Kuluva syksy on ollut vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla. Erityisen kysyttyjä ovat nyt hinnaltaan isompia asuntoja usein edullisemmat vuokrayksiöt ja -kaksiot.
Se näkyy lokakuisena torstai-iltapäivänä myös Helsingin Kalliossa sijaitsevan vuokrayksiön näytössä, jonne on saapunut useita asunnosta kiinnostuneita vuokra-asunnonhakijoita.
Asunnon välittäjä ja Vuokraturvan tiiminvetäjä Marco Meckelborgin mukaan Helsingin kantakaupungin alueella sijaitseva 29-neliöinen ja 749 euroa kuukaudessa maksava vuokrayksiö vuokrataan todennäköisesti uudelle asukkaalle vielä samana päivänä.
– Tämä kyseinen kohde vuokrataan todennäköisesti nyt heti ensimmäiseltä näytöltä. Nämä liikkuvat nyt nopeasti.
Vastaava tilanne on tällä hetkellä myös monissa muissa vuokrayksiöissä ja -kaksioissa, joiden kysyntä on kasvanut viime syksystä. Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsolan mukaan moni etsii nyt edullista vuokra-asuntoa, mikä on lisännyt pienten asuntojen kysyntää.
– Hinnan merkitys on korostunut. Hieman vaatimattomassa kunnossakin olevat asunnot ovat nyt valttia, jos ne ovat edullisia.
Asumistuen heikennykset ovat lisänneet pienten asuntojen kysyntää
Suurista kaupungeista esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Turussa pienistä asunnoista kaikkein lyhimmät markkinointiajat Vuokraovi.com-asuntohakupalvelussa olivat lokakuussa alle 700 euroa kuukaudessa maksavilla yksiöillä ja kaksioilla.
Tampereella ne olivat asuntohakupalvelussa esillä keskimäärin vain reilun viikon.
Metsolan mukaan kysynnän painottumista pieniin ja edullisiin asuntoihin selittää osaltaan asumistukeen huhtikuun alussa voimaan tulleet muutokset, jonka seurauksena esimerkiksi asumistuensaajan perusomavastuu kasvoi aiemmasta 42 prosentista 50 prosenttiin. Lisäksi Helsingissä asumistuessa huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pieneni huhtikuun alusta alkaen.
Muutokset vaikuttavat asumistukeen seuraavan tuen tarkistuksen kuten esimerkiksi muuton yhteydessä.
– Tällä hetkellä edulliset vuokra-asunnot ovat selvästi kysytympiä kuin aiemmin. Toisaalta keskihintaisista vuokra-asunnoista näkyy muuttoliikettä asumistukimuutoksista johtuen. Niissä kysyntä on ollut hiukan vähäisempää.
Asumistukeen tehtyjen muutosten ohella myös toimeentulotuessa huomioitaviin asumismenoihin tuli huhtikuussa voimaan lakimuutos, jonka seurauksena yli 25 000 toimeentulotuella elävää kotitaloutta sai Kelalta kehotuksen etsiä halvempaa asuntoa.
Ne näkyvät nyt myös kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajilla KOVA ry:ssä, jossa jäsenten asuntojen hakijamäärä on kasvanut sosiaaliturvamuutosten seurauksena jopa 40 prosentilla.
Erityisesti pienten asuntojen kysyntä on KOVA ry:n ekonomisti Eetu Kaurian mukaan kasvanut merkittävästi.
– Huoneluvuiltaan ja neliöiltään pienempiä asuntoja haetaan huomattavasti aiempaa enemmän. Se on nähtävissä erityisesti isommilla paikkakunnilla.
Sama ilmiö on havaittu myös vuokra-asuntoja tarjoavalla asuntosijoitusyhtiö SATO:lla, jossa pienille vuokra-asunnoille on syksyn aikana riittänyt kysyntää. SATO:n vuokra-asunnoista ei peritä vakuutta, joka on SATO:n kaupallisen johtajan Laura Laamasen mukaan saattanut osaltaan vaikuttaa niiden kysyntään.
– Se ehkä tukee sitä kysyntää, joka liittyy pienten ja edullisten asuntojen tarpeeseen.
Alla olevasta koneesta voit katsoa, miten asumistukeen huhtikuussa tehdyt muutokset vaikuttavat keskimäärin eri kokoisissa ruokakunnissa Suomen eri kunnissa. Kelan sivulla voit laskea oman asumistukesi määrän tarkasti.
Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.
Asuntojen vuokrissa pientä nousua
Toistaiseksi vuokramarkkinoilla voidaan kuitenkin yhä Laamasen mukaan puhua vuokralaisen markkinoista. Vuokra-asuntoja on yhä reippaasti tarjolla, ja vuokrien nousu on ollut jo pitkään maltillista.
– Vielä on vuokralaisen markkinat eli vuokra-asuntoja näyttää olevan varsin paljon tarjolla. Vaikka niitä haetaan paljon, niin niitä on myös paljon tarjolla. En usko, että merkittävää muutosta on ainakaan loppuvuoden aikana tulossa.
Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia vuoden takaisesta. Eniten vuokrat nousivat muun muassa Tampereella ja Oulussa, jossa nousua oli 2,6 prosenttia vuodessa.
Tampereella yksiön vuokra oli syyskuun lopussa keskimäärin hieman yli 600 euroa kuukaudessa.