maanantai, 18 marraskuun

Marraskuussa 2014 Kittilän kunnanvaltuusto antoi potkut kunnanjohtaja Anna Mäkelälle. Seurasi miljoonia maksanut oikeustaisto, joka ei ole vieläkään päättynyt kaikilta osin.

17. marraskuuta vuonna 2014 oli historiallinen päivä pienessä Kittilän kunnassa Lapissa. Kunnanvaltuusto päätti tuolloin antaa potkut silloiselle kunnanjohtajalleen Anna Mäkelälle.

Kyseessä olivat niin erityiset potkut, että niiden jälkimainingit ovat muuttaneet sekä suomalaista lainsäädäntöä että työllistäneet liudan juristeja ja eri oikeusasteita korkeinta oikeutta myöten. Lisäksi aiheesta on tehty yksi pitkä dokumenttielokuva.

Tapahtumaketju, joka johti Mäkelän potkuihin, oli tosin alkanut jo vuotta aiemmin marraskuussa 2013. Tuolloin Levin kasvoina tunnettu hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari siirrettiin toimitusjohtajan paikalta projektipäälliköksi.

Pian tämän jälkeen kunnanjohtaja Mäkelä ja Levi Matkailukeskus Oy tekivät Palosaaresta tutkintapyynnön hissihankintaan liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Kunnanhallitus ei asiaa hyväksynyt vaan totesi Mäkelän ylittäneen toimivaltansa ja perui tutkintapyynnön.

Korkein oikeus on antanut kaksi ratkaisua

Viimeisin lainvoimainen tuomio juttuvyyhdestä tuli syyskuussa, kun korkein oikeus (KKO) tuomitsi vuosina 2013–2015 kunnanhallituksen puheenjohtajana toimineen Timo Kurulan petoksen yrityksestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kunnanhallituksen tuolloinen varapuheenjohtaja Aki Maunula tuomittiin petoksen yrittämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kurula tuomittiin 80 päivän ja Maunula 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Jutussa oli kyse lakiasiantuntijan neuvoista, joita kunnanhallitus oli tilannut liittyen Mäkelän irtisanomiseen ja tämän Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta tekemän tutkintapyynnön perumiseen.

Asiantuntijapalvelut tilattiin kunnan lukuun, vaikka kunnanhallitus ei ollut tehnyt hankinnasta kunnan hankintasäännön edellyttämää hankintapäätöstä. Kurula ja Maunula hyväksyivät laskut, vaikka heillä ei ollut toimivaltaa tehdä niin.

Timo Kurula tuomittiin korkeimmassa oikeudessa vankeuteen myös viime vuonna, kun hän sai 60 päivää ehdollista vankeutta. Tuomio koski juuri kunnanhallituksen ja Kurulan toimia Palosaari-tapauksessa.

KKO:n mukaan Kurula syyllistyi virka-aseman väärinkäyttämiseen yrittäessään suosia hissiyhtiön syrjäytettyä toimitusjohtajaa.

Ainakin yksi sivuhaara odottaa vielä lainvoimaista tuomiota

Vaikka Kittilä-jupakan päälinjat on jo ratkaistu korkeimmassa oikeudessa, ainakin vyyhden yksi sivuhaara on edelleen arvioitavana oikeudessa.

Kuluvan vuoden heinäkuussa Lapin käräjäoikeus tuomitsi seitsemän kittiläläistä päättäjää virka-aseman väärinkäyttämisestä päiväsakkoihin. Vastaajana oli myös Kittilän kunta asianomistajan korvausvaatimuksessa.

Kunta määrättiin yhdessä tuomittujen kanssa osallistumaan korvausten maksamiseen vastaajalle.

Juttu koski vuosien takaista kunnan yhdyskuntainsinöörin valintaa. Paikkaa haki monta kertaa vt. yhdyskuntainsinöörinä toiminut Pentti Kangas, joka oli myös yksi laittomasti irtisanotun kunnanjohtaja Mäkelän tukijoista. Ainakin yksi tuomituista on valittanut tuomiosta.

Kymmenen vuotta sitten poispotkittu Anna Mäkelä ei ole enää mukana kunnallishallinnossa. Kittilän kunnanjohtajana on työskennellyt vuodesta 2022 alkaen vyyhdissä mukana ollut Timo Kurula.

Vankeustuomioista huolimatta kunnanvaltuuston enemmistö ei ole nähnyt ongelmaa Kurulan toimissa.

Jaa.
Exit mobile version