perjantai, 17 toukokuun

Alueen lääkäritilanne vaikuttaa yksityispuolella merkittävästi lääkärikäyntien hintoihin. Suurissa kaupungeissa hinnat ovat halvempia kuin alueilla, joissa on lääkäripula. Poikkeuksiakin on.

Yksityisten lääkäripalveluiden hinnoissa on suuria eroja, ilmenee Kelan juuri julkaisemasta yksityisen terveydenhuollon hintoja vertailevasta verkkosovelluksesta.

Sovelluksen tiedoista käy ilmi, että yksityisten lääkäripalveluiden hinnat ovat kallistuneet muutamassa vuodessa useilla kymmenillä euroilla.

Kelan mukaan esimerkiksi yleislääkärikäynti yksityisellä palveluntuottajalla maksoi viime vuonna enimmillään 130 euroa Kainuussa ja halvimmillaan 78 euroa Keski-Uudellamaalla. Hinnat ovat mediaanihintoja.

Kalleimpiin maakuntiin lukeutuvat myös Päijät-Häme, Ahvenanmaa, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Suomi.

Yksityisen yleislääkärikäyntien hinnat hyvinvointialueilla, mediaanihinnat, euroa per käynti

Lääkärikäynti muodostuu lääkärin palkkiosta ja toimistomaksuista. Myös laboratoriomaksut ja kuvantamiset vaikuttavat hintaan, koska niistäkin saa Kela-korvauksen. Uuden sovelluksen hintatiedoissa eivät ole mukana palvelumaksut.

– Kelan datassa näkyvät ainoastaan toimenpiteet, joista menee Kela-korvaus. Toimisto- ja palvelumaksuista ei mene korvausta, niin ne eivät näy meillä, sanoo Kelan erikoistutkija Mikko Nurminen.

Hyvinvointiala HALI ry edustaa sote-alan yrityksiä ja järjestöjä. HALIssa ollaan tyytyväisiä, kun kaikki pääsevät vertailemaan hintatietoja.

– Tämä hyödyntää yksityisten lääkäripalvelujen käyttäjiä, kun he näkevät hinnat paremmin, kertoo HALIn pääekonomisti Joel Kuuva.

Kela kehitti hintasovelluksen, koska yksityinen puolen hinnoista on keskusteltu pitkään.

– Päätimme julkaista sovelluksen, josta näkee enemmän alueellista tietoa ja pystyy vertailemaan yksityisen puolen hintoja, Nurminen sanoo.

Palkkiot ovat nousseet

Kuuvan mukaan sovelluksessa seurataan, miten hinnat ovat kehittyneet eri alueiden välillä. Esimerkiksi Kainuussa yksityisten yleislääkäreiden hinnat ovat kohonneet 35 euroa vuodesta 2020. Kuuvan mukaan on tärkeää muistaa, että lääkärit määrittelevät palkkionsa itse eikä lääkäriasema puutu siihen.

– Voi olla, että saman alan erikoislääkäreillä voi olla useiden kymmenien eurojen eroja jopa samassa toimipisteessä, Kuuva sanoo.

Hinnat määräytyvät myös sen mukaan, kuinka hyvin yksityislääkäreitä on saatavilla eri hyvinvointialueilla. Esimerkiksi Uudellamaalla lääkäreiden saatavuus on muuta maata parempi, mikä näkyy alhaisempina palkkioina.

– Erityisalueiden välillä voi olla merkittävästi eroja siinä, kuinka lääkäreitä on yksityisellä puolella saatavilla, Kuuva sanoo.

Silmätautien lääkärikäynnit ovat kuitenkin maan kalleimpia Uudellamaalla, 155 euroa, halvimpia puolestaan Etelä-Pohjanmaalla, 110 euroa. Hinnat ovat nousseet noin 20 eurolla vuodesta 2020.

– Silmäpuoli on vahvasti yksityisten yksityisen terveydenhuollon varassa. Voi käydä siten, että Uudellamaalla kysyntää on enemmän silmälääkäripalveluille suhteessa resursseihin, ja lääkäriasemat joutuvat tiukempaan hintakilpailuun, Kuuva sanoo.

Nousua hinnoissa ja palkoissa

Joel Kuuva arvioi, että hinnat ovat yksityisellä sektorilla nousseet yleisen tason mukaan.

– Sote-alallakin palkat ovat nousseet reippaasti. Myös lääkäreiden palkkiot ovat nousseet reippaasti viime vuosina eivätkä voi olla näkymättä vastaanottopalkkioissa.

Kuuva muistuttaa, että lähes kaikki lääkärit ovat yksityisyrittäjiä ja maksavat omasta palkkioistaan korvausta lääkärikeskukselle. Hintaa kertyy tiloista, instrumenteista ja muista laitteista, jotka omistaa ketju tai asema.

– Jos katsoo Lääkäriliiton tilastoja muutaman vuoden takaa, lääkärin vastaanottopalkkiosta noin 20 prosenttia on muodostunut lääkäriasemalle maksettavista kuluista. Sillä he saavat tilat ja tietojärjestelmät käyttöönsä.

Jaa.
Exit mobile version