maanantai, 28 lokakuun

Venäjä-mielinen puolue voitti Georgian eiliset parlamenttivaalit. Puolue uhkaa kieltää oppositiopuolueet.

Georgian oppositio on ilmoittanut, että se ei hyväksy eilisten parlamenttivaalien tulosta. Opposition mukaan jo nyt on paljon näyttöä manipuloinnista ja tuloksen väärentämisestä.

– Opposition edustajat sanoivat suoraan, että valtapuolue Georgialainen unelma on Venäjän ohjauksessa ja käyttää samoja keinoja kuin Venäjä omissa vaaleissaan, kertoo Tbilisissä vaaleja seuraava Ylen toimittaja Hanna Visala.

Vaalikomission mukaan Venäjä-mielinen hallituspuolue sai noin 54 prosenttia äänistä ja länsimieliset oppositiopuolueet noin 38 prosenttia.

Muun muassa Georgian länsimielinen presidentti Salome Zurabišvili sanoi sunnuntaina, ettei tunnusta lauantain parlamenttivaalien tuloksia ja että maa on ollut Venäjän erikoisoperaation uhri.

Sunnuntain puheessaan Zurabišvili myös kehotti oppositiota prostestoimaan vaalitulosta vastaan. Vastaavan kehotuksen on antanut myös Georgian vangittu ex-presidentti ja oppositiojohtaja Mikheil Saakašvili.

Oppositio odotetaankin järjestävän maanantaina suurmielenosoituksen.

Visalan haastatteleman hallituspuolueen edustajan mukaan mielenosoitukset ovat kuitenkin laittomia ja vastarinta tukahdutetaan. Visalan mukaan opposition tilanne maassa vaikuttaa erittäin tukalalta.

– Valtapuolue Georgialainen unelma on tietysti juhlinut vaalivoittoa ja puolue julistaa, että kaikki oppositiopuolueet kielletään, hän kertoo.

Orbán matkustaa Georgiaan

Georgian vaaleja on seurattu tiiviisti myös maan ulkopuolella. Sunnuntaina eurooppalaiset vaalitarkkailijat sanoivat, että Georgian eilisiä parlamenttivaaleja varjostivat äänestäjiin kohdistuva paine ja epätasaiset toimintaedellytykset.

Myös Eurooppa-neuvoston presidentti Charles Michel kehotti sunnuntaina Georgian vaaliviranomaisia tutkimaan nopeasti väitetyt vaaliepäselvyydet. Michelin mukaan oppositoin väitteet tuloksen väärentämisestä on otettava vakavasti.

Georgian valtapuolueen liittolaisena tunnettu Unkarin pääministeri Viktor Orbán puolestaan ehti jo lauantaina onnitella Georgialainen unelma -puoluetta vaalien voitosta. Sunnuntaina Orbánin myös ilmoitettiin vierailevan maanantaina Tbilisissä.

Lähteet: Reuters, AFP

Päivitetty klo 20.01 Salome Zurabišvilin, Mikheil Saakašvilin ja Charles Michelin kommenteilla, sekä tiedolla Viktor Orbánin matkasta Tbilisiin.

Jaa.
Exit mobile version