tiistai, 21 toukokuun

Lemmikkitarvikeketju Musti Group aikoo lopettaa osingonmaksun. Fortum sulkee viimeisen hiiltä käyttävän kaukolämpöyksikkönsä Espoossa huhtikuun lopulla, vuotta odotettua aiemmin.

Cargotecilla oli vahva alkuvuosi, sen liikevoitto nousi 43 prosenttia. Kuva: Lehtikuva

Lastin- ja kuormankäsittely-yhtiö Cargotecin vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 43 prosenttia 71 miljoonaan euroon tammi-maaliskuussa ja liikevaihto nousi viisi prosenttia 617 miljoonaan.

Toimitusjohtaja Casimir Lindholmin mukaan ensimmäinen vuosineljännes oli vahva alku vuodelle ja yhtiön viides peräkkäinen hyvä vuosineljännes, monimutkaisesta toimintaympäristöstä huolimatta.

– Kaikki liiketoiminta-alueet Hiab, Kalmar ja MacGregor paransivat vertailukelpoista liikevoittoprosenttiaan. Kaikki liiketoiminta-alueet yhdistettynä vertailukelpoinen liikevoittomme oli 137 miljoonaa euroa, ja kyseessä oli paras ensimmäinen vuosineljännes Cargotecin historiassa, Lindholm kiitteli tiedotteessa.

Cargotec on parhaillaan eriyttämässä Kalmar-liiketoiminta-aluettaan erilliseksi pörssiyhtiöksi. Tarkoitus on panna jako täytäntöön 30. kesäkuuta. Virallinen päätös tehdään yhtiökokouksessa toukokuun lopulla. Jakautumisella on tukenaan 41 prosenttia osakekannasta ja 75 prosenttia äänivallasta.

Fortumin suurin tuulipuisto asteittain käyttöön

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto laski tammi-maaliskuussa 530 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 698 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto oli hiukan yli kaksi miljardia euroa laskien vuodentakaisesta oikaistusta 2,27 miljardista. Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan tulokseen heijastuu sähkön spot-hinnan lasku Pohjoismaissa.

Saavutettu sähkön hinta oli hyvällä tasolla vaikkakin huomattavasti alhaisempi kuin vuosi sitten, Rauramo totesi tiedotteessa. Kaasun ja sähkön hinnat laskivat Euroopassa johtuen Manner-Euroopan leudosta talvesta, nesteytetyn maakaasun hyvällä tasolla jatkuneesta tuonnista ja tasaisesti kasvavasta uusiutuvasta sähköntuotannosta.

Fortum jatkaa siirtymää kohti puhdasta energiantuotantoa ja sulkee viimeisen hiiltä käyttävän kaukolämpöyksikkönsä Espoossa huhtikuun lopulla, vuotta odotettua aiemmin. Fortumin suurin ja Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto, 380 megawatin Pjelax Pohjanmaalla on otettu asteittain käyttöön ja se aloittaa heinäkuussa kaupallisen toiminnan Helenin kanssa solmitulla sähkönmyyntisopimuksella.

Fortum selvittää myös pienydinvoimaloiden (small modular reactors, SMR) ja perinteisten suurten reaktoreiden kaupallisia, teknologisia, lainsäädännöllisiä ja yhteiskunnallisia edellytyksiä.

Mustin hallitus voi arvioida osingonjakoa vuosittain

Lemmikkitarvikeketju Musti Groupin liiketulos kääntyi tammi-maaliskuussa 5,2 miljoonaa euroa tappiolle oltuaan vuosi sitten 7,1 miljoonaa euroa voitollinen. Liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia 107,2 miljoonaan.

Ensimmäisellä ja toisella neljänneksellä on kirjattu merkittävä määrä kertaluontoisia kulueriä, jotka liittyvät ostotarjoukseen ja tiettyjen SMAAK-tuotteiden takaisinvetoon. Mustin osakekannasta yli 80 prosenttia on siirtynyt ostotarjouksen tehneelle konsortiolle, Flybird Holdingille. Lunastustarjous jatkuu edelleen.

Toimitusjohtaja David Rönnbergin mukaan vuosineljännes oli odotettua vaisumpi pääsiäisen ajoituksen alennusten sekä kuluttajien heikon luottamuksen heijastuessa kauppaan. Liikevaihtoa kasvattivat myymäläverkoston ja verkkokaupan kasvu.

– Keskuspankkien tiukka rahapolitiikka on pitänyt korkotasot korkealla ja hidastanut talouden paluuta kasvu-uralle. Kun taloudellinen tilanne helpottaa ja talouskasvu alkaa, olemme erinomaisessa asemassa hyödyntämässä kasvun tuomia mahdollisuuksia, Rönnberg sanoi tiedotteessa.

Musti Groupin hallitus ilmoitti tulosjulkistusta edeltäneenä iltana päättäneensä muuttaa osinkopolitiikkaa niin, että nettotulos käytetään kasvun ja investointien rahoittamiseen. Yhtiö ei näin ollen odota jakavansa enää osinkoja, joskin hallitus voi arvioida osingonjakoa vuosittain. Osingonjaosta luopuminen voi kannustaa jäljellä olevia pienomistajia tarttumaan lunastustarjoukseen.

Jaa.
Exit mobile version