Yle tavoitti SPR:n maajohtajan Myanmarissa: ”Ensiavun tarve tulee jatkumaan vielä pitkään”
Yle tavoitti Suomen Punaisen Ristin (SPR) maajohtajan Hannaleena Pölkin Myanmarin Yangonista.
– Järistys alkoi eilen yhdeltä iltapäivällä. Se oli pitkä ja voimakas, joten osasimme aavistaa, että kyseessä on suuri järistys.
Pölkin mukaan elämä on jatkutut Yangonissa lähes normaalina järistyksestä huolimatta. Vahinkoja kaupungissa ei juurikaan ole havaittu.
Maanjäristyksen keskipiste kohdistui Myanmarin keskiosiin. Maan suurin kaupunki Yangon taas sijaitsee Myanmarin etelärannikolla.
Pölkin mukaan Punaisen Ristin vaikutusarvio maanjäristyksen tuhoista on edelleen alustavalla tasolla. Tiedot kuolonuhrien ja apua tarvitsevien määrästä sekä avuntarpeen laadusta tarkentuvat koko ajan.
Avun toimittaminen ja yhteydenpito maanjäristyksen vaikutusalueelle on Pölkin mukaan vaikeaa muun muassa maassa käynnissä olevan sisällissodan vuoksi.
Pölkin mukaan Myanmarin maanjäristys on aiheuttanut maassa poikkeuksellista tuhoa, koska monesta muusta maanjäristyksestä poiketen sen keskipiste sijaitsi suoraan maan toiseksi suurimman kaupungin Mandalayn ja muiden hyvin tiheästi asuttujen alueiden alla.
– Maanjäristyksen vaikutusalueella asuu yli 18 miljoonaa ihmistä, Pölkki sanoo.
Tiettyjen arvioiden mukaan Myanmarissa on maanjäristyksen seurauksena saattanut kuolla jopa 10 000 ihmistä.
– On selvää, että maanjäristyksen vaikutus on valtava. Tarkempia tietoja siitä, kuinka monet ovat menettäneet elantonsa tai asuntonsa, saadaan vasta huomenna tai maanantaina.
Pölkin mukaan avustustehtävään kuuluu monta vaihetta. Ensiavun tarve tulee jatkumaan vielä pitkään.
– Myös jälleenrakennus tulee olemaan pitkä prosessi, Pölkki toteaa.