lauantai, 26 lokakuun

Vaalitarkkailijat ovat myös raportoineet kolmesta väitetystä äänten ostotapauksesta. Yle seuraa vaalipäivän kulkua paikan päällä.

Meri Naski,

Veikko Eromäki

Georgian parlamenttivaalien tulos voi ratkaista sen, siirtyykö maa kohti Eurooppaa vai Venäjää. Vastakkain ovat länsimielisten, EU-jäsenyyttä kannattavien oppositiopuolueiden Muutos-koalitio ja Venäjä-mielinen hallituspuolue Georgialainen unelma.

Äänestyspäivänä tunteet ovat olleen pinnassa eikä välikohtauksilta ole vältytty. Ylen ulkomaantoimittaja Hanna Visala on paikan päällä pääkaupunki Tbilisissä.

– Tunnelma on hyvin jännitteinen ja vaalipäivänä on ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Yksi opposition edustaja pahoinpideltiin sairaalakuntoon, Visala sanoo.

Myös paikalliset tiedotusvälineet ovat raportoineet fyysisestä yhteenotosta Etelä-Georgiassa sijaitsevassa Marneulin kaupungissa. Riippumaton georgialainen Publika-verkkojulkaisu kertoo, että äänestyspaikalla syntyneessä yhteenotossa pahoinpideltiin oppositioaktivisti Azad Karimov.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita yhteenotoista myös muilla äänestyspaikoilla.

– Kävimme tänään kolmella eri äänestyspaikalla ja vain harvat halusivat kommentoida tilannetta ja hekin hyvin varovasti. Ihmiset selvästi välttelivät hankaluuksia äänestyspaikkojen vartijoiden kanssa sekä siellä liikkuvien mustiin naamareihin pukeutuneiden valtapuolueen kannattajien kanssa., Ylen Hanna Visala sanoo.

Oppositiolla on vaaleissa paljon pelissä jo pelkästään hallituspuolueen esittämien uhkausten takia.

– Oppositiojohtajat kertoivat, että he toivovat korkeaa äänestysprosenttia, koska sitä on vaikeampi manipuloida. Täällä huolestuttaa erityisesti se, että Georgialainen unelma aikoo kieltää kaikki oppositiopuolueet, jos se voittaa vaalit, Visala kertoo.

Presidentti tuomitsee väkivaltaisuudet

Georgian presidentti Salome Zurabishvili on tuominnut väkivallanteot.

– Haluan korostaa syvästi huolestuttavia väkivallantekoja, joita tapahtuu eri äänestyspaikoilla, hän kommentoi lauantaina.

Publika raportoi myös, että aggressiivinen miesjoukko tunkeutui alkuillasta oppositiota edustavan Yhdistynyt Kansallinen Liike -koalition keskustoimistoon Tbilisissä, maan pääkaupungissa.

Vaalitarkkailijat puolestaan ovat lauantaina kertoneet kolmesta väitetystä äänten ostotapauksesta. Verkossa leviävällä videolla näkyy, kuinka hallitsevan puolueen edustajaksi tunnistettu mies täyttää vaaliuurnaa kymmenillä äänestyslipuilla Marneulissa.

Lähde: AFP

Jaa.
Exit mobile version