maanantai, 21 lokakuun

Pankkiiri pitää euriborin nopeaa laskutahtia merkkinä siitä, että markkinoilla korkojen uskotaan laskevan jatkossa odotettua nopeammin.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor jatkaa laskemistaan.

Tänään maanantaina euribor putosi lähes kahden vuoden alimmalle tasolleen. 12 kuukauden euribor noteerattiin tänään 2,63 prosenttiin. Tätä matalampi euribor on ollut viimeksi marraskuussa 2022.

Vuoden takaa korko on pudonnut peräti yli puolitoista prosenttiyksikköä.

Asuntovelalliselle näin suuri pudotus korkoon tarkoittaa korkomenoihin tuntuvia säästöjä. Esimerkiksi 100 000 euron keskimääräisessä asuntolainassa puolentoista prosentin pudotus tarkoittaisi karkeasti noin 1 500 euron säästöä vuodessa.

  • Lue lisää: Ylen laskurilla voit tutkia, miten koronlasku vaikuttaa asuntolainaasi

Kertapudotus viime perjantaista oli niin ikään suuri. Perjantaina 12 kuukauden euribor oli 2,709 prosentissa eli päivälasku oli huomattavasti keskimääräistä suurempi.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter), että suuri kertapudotus viittaa siihen, että rahoitusmarkkinnoilla odotetaan entistä nopeampaa ohjaus- ja talletuskorkojen laskutahtia keskuspankki EKP:lta.

– Markkinoilla on alettu hinnoitella selvää riskiä puolen prosenttiyksikön koronlaskulle EKP:lta.

Euriborin taso määräytyy markkinoilla pankkien välisessä lainaamisessa. Markkinoilla taas pyritään arvioimaan, miten keskuspankki muuttaa jatkossa talletuskorkojaan. Siksi euribor on eräänlainen ennuste keskuspankin tulevasta rahapolitiikasta.

Juuri viime viikolla EKP laski ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä.

Von Gerich huomauttaa, että vaikka markkinoilla ennustetaan 0,5 prosenttiyksikön koronlaskua EKP:ltä, keskuspankki itse on puhunut sen puolesta, että se laskisi korkoa seuraavaksi 0,25 prosenttiyksiköllä.

EKP:n seuraava korkokokous on joulukuussa.

Näin EKP:n pääjohtaja perusteli viime viikolla, miksi keskuspankki laskee korkoja:

Jaa.
Exit mobile version