maanantai, 1 heinäkuun

Ylen uudeksi Afrikan-kirjeenvaihtajaksi Kenian pääkaupunkiin Nairobiin on valittu Eeva Eronen. Eronen aikoo tehdä juttuja Afrikan talouskehityksestä aina arkiseen elämään.

Ylen uudeksi Afrikka-kirjeenvaihtajaksi lähtee toimittaja Eeva Eronen, 44. Eronen aloittaa tehtävässä heinäkuun alussa. Hänen asemapaikkansa on Kenian pääkaupungissa Nairobissa.

Tällä hetkellä Eronen työskentelee Ylen ulkomaantoimituksessa. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa uutispäällikkönä Kauppalehdessä ja toimittajana Talouselämässä sekä Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksessa.

Koulutukseltaan Eronen on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Näin Eronen pohtii tulevaa Afrikan kirjeenvaihtajuuttaan.

Mitä ajattelet uudesta tehtävästäsi Ylen Afrikka-kirjeenvaihtajana?

Olen tehtävästä tietysti todella innoissani. Afrikka on valtava, kehittyvä manner, josta tiedetään täällä varsin vähän.

On hienoa, että Yleisradiolla on kirjeenvaihtaja Afrikassa. Suomi on pieni maa ja meidän pitää tietää, mitä maailmalla tapahtuu – ja olla läsnä.

Asemapaikkani on Kenia, mutta titteli on Afrikka-kirjeenvaihtaja. Ja kuten usein muistutetaan, Afrikka ei ole maa vaan maanosa, ja siellä on yli 50 maata. Ajatus on hengästyttävä. Kiinnostavia aihepiirejä on valtavasti talouskehityksestä arkiseen elämään.

Edeltäjäni Pasi Toivonen laajensi hienosti suomalaisten kuvaa Afrikasta kertomalla esimerkiksi menosta musiikkifestivaalilla ja tekoälyä työkseen opettavasta kenialaisesta.

On kiinnostavaa ja iso vastuu päästä avaamaan kehityskulkuja suomalaisille.

Mitkä ovat Afrikan tärkeimmät asiat, joista haluat kertoa suomalaisille?

Olen työskennellyt aiemmin taloustoimittajana, ja se varmaankin näkyy tulevassa työssäni. Ajatuksenani on pyrkiä kertomaan isoistakin kuvioista, vaikkapa muutoksista energiantuotannossa, ihmisten elämän kautta. Tahdon avata Afrikan maiden talouskehitystä ja sitä, kuinka se näkyy ihmisten arjessa.

Keniassa on tällä viikolla ollut vakavia mielenosoituksia, joissa etenkin nuoret ovat vastustaneet hallinnon suunnittelemia veronkorotuksia. Presidentti näyttää laittaneen suunnitelman jäihin. Olisi kiinnostavaa avata, kuinka tavalliset nuoret aikuiset Nairobissa elävät. Kuinka he asuvat, mitä kuluttavat ja millaisia toiveita heillä on?

Katso videolta, miten Eronen arvioi Kenian mellakoita Ylen aamussa 28.6.2024.

Yksi kiinnostavista teemoista on väestönkasvu. Afrikassa väestö on nuorta ja väkimäärä kasvaa monissa maissa. Tämä luo mahdollisuuksia, mutta se voi aiheuttaa myös ongelmia. Miten kaikki nuoret työllistyvät tai työllistävät itsensä?

Geopolitiikkaa ei sovi unohtaa. Venäjä havittelee vaikutusvaltaa eri puolilla Afrikkaa, ja Venäjän toimia pitää seurata. Mutta Afrikka kiinnostaa monia muitakin. Arabiemiraateista on tullut iso toimija mantereella, ja se on viime vuosina lupaillut Afrikkaan isompia investointeja kuin Kiina.

Afrikassa on yhä paljon kurjuutta – esimerkiksi Sudanissa on valloillaan hirvittävä sota, ja nälänhätä uhkaa satoja tuhansia ihmisiä lähikuukausina. Tätä ja maanosan muita konflikteja ei voi ohittaa.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun työskentelee kirjeenvaihtajana Afrikassa?

Yksi muistettavista asioista on juuri se, että Afrikka ei ole maa vaan siellä on yli 50 maata, jotka eroavat selvästi toisistaan. Perehdyttävää on paljon.

Työ on tietysti erilaista kuin toimittajan työ Suomessa, ja esimerkiksi turvallisuuteen pitää kiinnittää enemmän huomiota. Yksi tärkeimmistä henkisistä muistilapuistani on tutustua paikallisiin ihmisiin ja kuulla, mitä mieltä he asioista ovat.

Jaa.
Exit mobile version