perjantai, 17 toukokuun

Kannatusmittauksen mukaan kokoomus saisi neljä ja SDP kolme europarlamentaarikkoa kesäkuun vaaleissa. Perussuomalaiset, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto saisivat kukin kaksi paikkaa.

Jyrki Hara,

Nanna Särkkä

Pääministeripuolue kokoomus on suosituin puolue Ylen eurovaalien kannatusmittauksessa. Kokoomuksen ehdokasta äänestäisi 21,7% kyselyyn vastanneista. Se yltäisi ainoana puolueena neljään meppipaikkaan.

Toiseksi suosituin puolue kyselyssä on suurin oppositiopuolue SDP. Demariehdokkaan valitsisi 19,7% vastaajista. Paikoiksi muutettuna kannatus vastaa kolmea paikkaa Euroopan parlamentissa.

Perussuomalaisia äänestäisi 14,1% ja keskustaa 13,6% prosenttia vastaajista. Sekä vihreiden että vasemmistoliiton kannatus on mittauksessa 10,5%. Kaikki neljä puoluetta saisivat kaksi edustajaa Euroopan parlamenttiin.

Ruotsalainen kansanpuolue RKP sekä vaaliliiton muodostavat kristillisdemokraatit (KD) ja Liike Nyt jäisivät ilman euroedustajaa. KD:n ja nyt-liikkeen yhteenlaskettukaan kannatus ei yllä lähelle meppipaikkaa.

SDP vahvistunut, vihreät vajonnut

Suurimmat prosentuaaliset muutokset verrattuna vuoden 2019 eurovaalien tulokseen tapahtuvat SDP:n ja vihreiden kannatuksessa. SDP kannatus nousisi mittauksen mukaan yli viidellä prosenttiyksiköllä. Vihreiden kannatus taas romahtaisi 5,5 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen sanoo, että mittauksen tulokset ovat yllättävänkin lähellä eduskuntavaalikannatusta.

– Olettaisin, että kun kampanjat käynnistyvät ja eurovaaliehdokkaat tulevat tunnetuiksi, niin eurovaaliasetelma ja ehdokasasettelu alkavat vaikuttamaan enemmän, Pajunen sanoo.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn vastaajat ottivat kantaa kysymykseen ”jos Euroopan parlamenttivaalit olisivat nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?”.

Taloustutkimus: RKP kaukana paikasta

Kesäkuun vaaleissa Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin yhteensä 15 meppiä. Edellisissä vaaleissa vuonna 2019 paikkoja oli jaossa kaksi vähemmän eli 13.

Suomen paikkamäärä nousi kesken vaalikauden neljääntoista Britannian EU-eron eli brexitin vuoksi. Paikka meni tuolloin vihreille. Lisäksi EU-parlamentin kokoa kasvatettiin viime vuonna, mikä toi Suomelle lisäpaikan, joka täytetään näissä vaaleissa.

Nykyiseen EU-parlamenttiin verrattuna kokoomus on saamassa Yle mittauksen perusteella lisäpaikan. Samoin SDP nostaisi paikkamääränsä kahdesta kolmeen. Myös vasemmistoliitto saisi lisäpaikan.

RKP sen sijaan menettäisi ainoan paikkansa Euroopan parlamentissa. Taloustutkimuksen Jari Pajunen toteaa, että RKP:llä on paljon kirittävää, jos aikovat vielä paikkansa säilyttää.

– Puhutaan kymmenistä tuhansista äänistä, mitkä pitäisi voittaa tämän mittauksen ja vaalien välillä.

Yle julkaisee vielä toisen eurovaalimittauksen vaaliviikolla. Euroopan parlamentin vaaleissa äänestetään Suomessa sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Jaa.
Exit mobile version