Hallituspuolueiden yhteinen kannatus nousi hieman, mutta on edelleen matala.
Pekka Kinnunen,
Nanna Särkkä
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Pääministeripuolue kokoomus kirii SDP:tä, selviää Ylen tuoreesta puoluekannatusmittauksesta.
Kokoomusta äänestäisi 20 prosenttia äänestäjistä, mikäli eduskuntavaalit olisivat nyt. Puolue nosti kannatustaan 1,2 prosenttiyksikköä verrattuna edelliseen mittaukseen.
SDP on edelleen ykköspuolue 23,2 prosentin kannatuksella, mutta kannatuksessa on laskua 0,8 prosenttiyksikköä sitten viime mittauksen.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että kokoomuksen kannatuksen nousu oli erityisen vahvaa tammikuun alussa.
Kannatusmittauksen tiedonkeruu painottuu joulukuun alkupuolelle ja tammikuun alkuun.
– Loka- ja marraskuu olivat kokoomukselle heikompia, mutta nyt näyttäisi siltä, että ainakin joulukuun osalta voi sanoa, että kokoomuksen kannatus on palautunut eduskuntavaalituloksen tasolle, Turja toteaa.
Suurin oppositiopuolue SDP lisäsi kannatustaan voimakkaasti viime syksyn aikana. Vuodenvaihteessa SDP:n kannatuksen nousu kuitenkin taittui.
– Näyttäisi siltä, että ainakin tällä erää SDP:n suurin nousu on takana.
– Se täytyy todeta, että kun pyöritään lähellä 24 ja 25 prosenttia, niin siinä tuntuu olevan Suomen politiikassa katto, jonka jälkeen on vain yksi tie eli alaspäin, tutkimusjohtaja Turja pohtii.
Perussuomalaisten kannatus on vakiintumassa 15 prosentin tuntumaan. Laskua oli nyt 0,2 prosenttiyksikköä 14,9:ään prosenttiin.
Joulukuun kiihkeä sairaalaverkkokeskustelu ei romahduttanut perussuomalaisten suosiota, vaikka sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) joutui eduskunnassa ahtaalle.
Tutkimusjohtaja Turjan mukaan perussuomalaisten kannatuksessa näkyy notkahdusta erityisesti Oulun vaalipiirissä, missä keskustelu Oulaskankaan sairaalan tulevaisuudesta herätti voimakkaita tunteita.
Kokoomuksen kannatusnousu lisäsi hieman myös hallituspuolueiden yhteistä kannatusta. Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen suosio on kuitenkin edelleen matala.
Keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden kannatusmuutokset olivat viime vuoden lopulla vähäisiä.
Pienten hallituspuolueiden RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatus on tasoissa, neljän prosentin tuntumassa.
Tutkimusjohtaja Turja muistuttaa, että pienillä puolueilla pienemmätkin muutokset ovat suhteellisesti suuria.
– RKP:n kannatus on vähän piristynyt. Liike Nytin kannatus pomppasi marraskuussa selkeästi ylöspäin ja näyttää siltä, että kannatus on nyt palautunut normaalille tasolleen.
Katso myös: