sunnuntai, 7 heinäkuun

SDP putosi kärkisijalta toiseksi Ylen kannatusmittauksessa. Pääministeripuolue kokoomus nousi ensimmäiseksi, vaikka sen kannatuksesta suli prosenttiyksikkö.

Elli Piirainen,

Samuli Huttunen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääministeripuolue kokoomus nousi Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa kärkeen, vaikka sen kannatus onkin vähentynyt edellisestä mittauksesta.

Viimeksi kokoomus on ollut kärjessä maaliskuun alussa julkaistussa kannatusmittauksessa. Nyt sen kannatus on 21,2 prosenttia.

Kevään ajan kärjessä on ollut suurin oppositiopuolue SDP, joka nyt putosi toiseksi. SDP:tä äänestäisi 20,1 prosenttia.

Kolmantena mittauksessa on perussuomalaiset, jonka kannatus nytkähti muutaman kuukauden laskun jälkeen jälleen ylöspäin. Puolueen kannatus on nyt 15,3 prosenttia.

Naiset ovat jättäneet kokoomuksen ja SDP:n, toisaalta löytäneet perussuomalaiset

Kokoomuksen äänestäjäkunta on melko lailla samaa kuin aiemminkin, mutta nyt kannatusmittauksen tausta-aineistosta selviää se, että naiset ovat jossain määrin vähentyneet, Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kertoo.

Naisia on poistunut myös SDP:n takaa.

– Vasemmistoliiton kannatus on noussut ja puolue on suurin nousija tässä mittauksessa. Naiset ovat SDP:n takaa menneet aika lailla sinne, Pajunen sanoo.

Vasemmistoliitto nosti profiiliaan ja sitä myöten kannatustaan eurovaaleissa, kun se sai historiansa parhaimman vaalituloksen puheenjohtajansa Li Anderssonin valtavan äänimäärän myötä.

Puolue nousi eurovaalien toiseksi suurimmaksi puolueeksi, suurimman oppositiopuolue SDP:n ja toiseksi suurimman hallituspuolueen perussuomalaisten ohi.

Myös perussuomalaiset ovat Pajusen mukaan saaneet lisää naiskannattajia jo sitä kannattavien miesten lisäksi.

Puolueen kannatus meni monta mittausta peräkkäin alamäkeä, mutta nyt suunta on jälleen hieman ylöspäin.

– Perussuomalaisten kannatuksen lisäys on tullut lähinnä naisilta, ja nimenomaan työelämässä olevilta yli 35-vuotiailta, mutta alle 60-vuotiailta naisilta, Pajunen sanoo.

Uusilla puheenjohtajilla kannatus on tasaista

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajistoon nousi kesäkuussa kaksi uutta kasvoa, kun keskustan puheenjohtajaksi nousi Antti Kaikkonen ja RKP:n puheenjohtajaksi Anders Adlercreutz.

RKP:n kannatus nousi mittausjakson aikana piirun verran ylöspäin, 0,2 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Aiemmin RKP oli hallituskumppani kristillisdemokraattien kanssa kannatuksessa samalla viivalla ja kevään aikana hetkittäin jopa alapuolella, mutta nyt se kipusi ylemmäs.

Toiseksi suurin oppositiopuolue keskusta kasvatti kannatustaan vajaalla prosenttiyksiköllä 11,5 prosentista 12,2 prosenttiin.

Aiemmassa mittauksessa Liike Nytillä oli alle prosentin kannatus, samalla kun eduskunnan ulkopuoliset puolueet keräsivät 2,7 prosentin osuuden kannatuksesta. Nyt osat ovat vaihtuneet – Liike Nytin kannatus on palannut vajaan kahden prosentin lukemiin.

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.
Jaa.
Exit mobile version