perjantai, 1 marraskuun

Vasemmistoliiton vaikuttajien tulevaisuuden toiveissa on sama hallituspohja, jossa puolue oli Sanna Marinin SDP-vetoisessa hallituksessa, paljastuu Ylen kyselystä.

Kaikkein penseimmin vasemmistoliitossa suhtaudutaan hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa.

Vasemmistoliitto valitsee syksyllä uuden puheenjohtajan europarlamenttiin siirtyneen Li Anderssonin tilalle. Ylen kyselyn mukaan puolueessa on kolme ennakkosuosikkia seuraavaksi puheenjohtajaksi: Veronika Honkasalo, Minja Koskela ja Timo Furuholm.

Samassa kyselyssä vasemmistoliiton vaikuttajilta kysyttiin, mitkä puolueet ovat sellaisia, joiden kanssa vasemmistoliitto voisi osallistua hallitukseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen eli uuden puheenjohtajansa vetämänä.

Vasemmistoliittolaisille mieluisimmat hallituskumppanit olisivat SDP ja vihreät. SDP:n kanssa yhteistyötä kannattaa 78 vastaajaa, vihreiden kanssa 77 vastaajaa. Kyselyyn vastasi yhteensä 81 henkilöä.

Moni olisi valmis hallitukseen myös RKP:n ja keskustan kanssa. RKP:n kanssa yhteistyötä kannattaa 43 ja keskustan kanssa 42 vastaajaa.

– Arvojen, ajatusten ja tavoitteiden pitää olla samansuuntaisia, että yhteistä toimivaa hallitustaivalta kannattaa ajatella. Keskusta ei sitä oikein aina täytä, mutta enemmistöhallituksen pohjaksi voisi olla lähinnä mahdollinen ja myös tarpeellinen, vasemmistoliiton vaikuttaja kommentoi.

Viime hallituskaudella vasemmistoliitto oli Marinin johtamassa hallituksessa juuri näiden puolueiden eli SDP:n, vihreiden, keskustan ja RKP:n kanssa.

Hajamainintoja mahdollisista hallituskumppaneista saivat myös feministinen puolue ja eläinoikeuspuolue, jotka poistettiin puoluerekisteristä viime vuonna.

”Pieni ihminen kaukana”

Ylen kyselyssä kysyttiin myös, mitkä puolueet ovat sellaisia, joiden kanssa vasemmistoliitto ei voisi osallistua hallitukseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Kaikki 80 tähän kysymykseen vastannutta pitävät perussuomalaisia puolueena, jonka kanssa vasemmistoliitto ei voisi tehdä yhteistyötä. Kokoomuksen kanssa hallitukseen ei haluaisi 59 kyselyyn vastannutta ja kristillisdemokraatit tyrmäisi 41 vastaajaa.

– Liian kovaa oikeistolaista, eriarvoistavaa politiikkaa. Inhimillisyys ja pieni ihminen kaukana heidän intresseissään, kommentoi vasemmistoliiton vaikuttaja, joka tyrmäisi yhteistyön perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.

Vasemmistoliitto on ollut kokoomuksen kanssa hallituksessa viimeksi vuosina 2011–2014, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) johti kokoonpanoa. Mukana olivat myös SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen Marketta Tuisku pitää kokoomuksen ja vasemmistoliiton politiikkaa liian erilaisena sujuvaan yhteistyöhön.

– He ovat heti valmiita leikkaamaan pienituloisilta ja vähäosaisilta. Meillä on ihan erilainen politiikka. Haluamme, että pienituloiset ja vähäosaiset tulevat myös toimeen.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Henri Ramberg ei näe, että kokoomuksen torjuminen olisi vasemmistoliiton hallitukseen pääsylle este, koska hallituksia on ennenkin muodostettu ilman kokoomusta.

– Ei Suomessa kokoomus ole mikään automaattinen hallituspuolue, eli näen, että [vasemmistoliitolla on] hyvät mahdollisuudet [hallitukseen], hän kommentoi.

Puoluevaltuuston jäsenen Anu Suorannan mielestä vasemmistoliiton olisi vaikea mennä kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen.

– Hallitusohjelmaa pystytään rakentamaan, ja vasemmistoliittohan on ollut kokoomuksen kanssa hallituksessa, Kataisen hallituksessa. Jos löydetään sopu, sitten se on mahdollista, mutta ei se ehkä ihan helpoin tehtävä ole.

”Kynnyskysymyksenä hyvinvointivaltion jälleenrakentaminen”

Ylen kyselyssä oli mahdollisuus myös kirjoittaa perustelut, miksi tietyt puolueet olisivat hyviä hallituskumppaneita ja toiset eivät. Moni on sitä mieltä, että ovi on syytä pitää auki mille tahansa puolueelle, mutta räikeitä ristiriitoja tavoitteissa ei voi hyväksyä.

– Vasemmistoliiton ei tulisi lähteä samaan hallitukseen puolueiden kanssa, joiden agendalle kuuluu hyvinvointivaltion rapauttaminen ja purkaminen, kommentoi vasemmistoliiton vaikuttaja, joka ei hyväksyisi hallitusyhteistyötä perussuomalaisten tai kokoomuksen kanssa.

Vastauksista ilmenee, että SDP ja vihreät olisivat mieluisimmat hallituskumppanit, mutta käytännön syistä myös RKP ja keskusta kävisivät.

– Suomessa ei tällä hetkellä ole kannatuspohjaa todelliselle vasemmistolaiselle hallitukselle, joten yhteistyötä on syytä tehdä myös muiden kuin ideologisesti kaikkein lähimpien puolueiden kanssa. Vasemmistoliiton kynnyskysymyksenä tulisi kuitenkin olla ihmisoikeuksien puolustaminen, ilmastokriisiin vastaaminen ja hyvinvointivaltion jälleenrakentaminen, vasemmistoliiton vaikuttaja pohtii.

Puoluevaltuuston varajäsen Aki Räisänen vastaa kyselyssä, että keskustan kanssa voisi olla hallituksessa ”sillä edellytyksellä, että muuttaa linjaansa”.

– Keskustan pitäisi reivata linjaansa lähemmäs juuriaan. Puolueella on ansionsa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajamisessa muun muassa kansaneläkejärjestelmän luomisessa, mutta nyt tämä sosiaalinen uudistaminen on unohtunut. Kun yhteiskunnallinen tilanne on muuttunut, sen pitäisi nyt ajaa sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistamista esimerkiksi perustulon pohjalta.

RKP:n eduksi todetaan, että puolue on ”valmis kaikkien kanssa”. RKP on ollut vain harvoin oppositiossa viime vuosina. Vuodesta 2015 alkaen RKP oli yhden vaalikauden oppositiossa 36 vuoden jälkeen. Sittemmin se on ollut kaikissa hallituksissa.

Jaa.
Exit mobile version