perjantai, 17 toukokuun

Tunnin mittaisessa keskustelussa käsiteltiin muun muassa Ylen verkkojuttujen kommentointimahdollisuuksia, klikkiotsikoita ja haastateltavien valintaa.

Kysy Ylestä -lähetyksessä käsiteltiin sananvapautta ja Yleä. Sen voi katsoa Yle Areenasta tästä linkistä.

Tunnin mittaisessa lähetyksessä yleisön kysymyksiin olivat vastaamassa Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, uutisten ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen sekä urheilun ja tapahtumien vastaava toimittaja Panu Pokkinen. Lähetyksen juontajana toimi toimittaja Miia Gustafsson.

Saimme jo etukäteen lähes 400 kysymystä. Chatin kautta kysymyksiä esitettiin noin 300.

Kysymysten perusteella yleisöä kiinnostaa muun muassa Ylen verkkojuttujen kommentointimahdollisuus, asiantuntijoiden valinta, klikkiotsikot ja poliittinen vaikuttaminen. Uutistyö nousi kysymyksissä isosti esille.

– Uutiset kiinnostaa. Uutisissa tieto on sananvapauden perusta, toteaa uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen heti lähetyksen alkuun.

Ylen uutisten ja artikkelien kommentointimahdollisuus kiinnosti eniten kysyjiä. Useissa kysymyksissä nousi esiin, miksi kaikki jutut eivät ole auki kommentoinnille?

– Jutut avataan pääsääntöisesti kommentoinnille. On joitain aiheita, joissa keskustelua ei avata. Esimerkiksi maahanmuutto on tällainen aihe, koska keskustelu on ennakoitavaa ja työllistää valtavasti moderoijia, vastaa Jouko Jokinen.

Kommentointi on niin suosittua, että aika ajoin juttujen moderointi ruuhkautuu, eikä kaikkia artikkeleita voida avata kommentoinnille, Jokinen jatkaa.

– Urheilujournalismi herättää niin paljon intohimoja, että kommentoinnille avataan vain analyysit ja mielipiteelliset juttutyypit, Panu Pokkinen kertoo.

Haastateltavien ja asiantuntijoiden valinta on ikuisuusaihe, joka kiinnostaa yleisöä. Monien mielestä esillä ovat aina samat asiantuntijat.

– Asiantuntijuuden lisäksi on osattava muotoilla näkemyksensä selkeästi ja tiivistetysti. Televisio ja radio ovat siinä mielessä julmia välineitä, ne vaativat paljon, Merja Ylä-Anttila toteaa.

– Meillä on koko ajan haku päällä, että löydämme myös uusia asiantuntijoita. Suomi on kuitenkin pieni maa, se ei ole ihan helppoa, Jokinen jatkaa.

Panu Pokkinen nostaa esille urheilujournalismin erityispiirteen.

– Urheilutapahtumissa toimivat asiantuntijat ovat osa meidän journalistista tiimiä. Uutisissa asiantuntija on haastateltavan roolissa, ja asiantuntija urheilussa on sisällöntekijän roolissa.

Koronavuosista löytyy medialla opittavaa

Kysymykseen ”Arvostaako Yle erilaisia ihmisiä näkökulmineen” vastatessaan Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila nostaa esille koronavuodet. Hän näkee, että jälkikäteen katsoen löytyy asioita, jotka media olisi voinut tehdä toisin.

– Ihmisten pelon, ahdistuksen ja epäluulon ääni olisi voinut tulla mediassa enemmän esiin, jolloin siitä olisi voitu keskustella avoimemmin. Jonkunlainen haava on jäänyt ihmisille siitä, että nämä äänet olivat aika vähän esillä koronan keskeisinä vuosina.

Kysymykseen ”Onko poliittinen vaikuttaminen sisältöihin lisääntynyt viime aikoina” Ylä-Anttila vastaa, että vallanpitäjien painostamista Ylen sisältöihin liittyen ei ole tullut vastaan.

– Voin ihan kirkkain silmin väittää, etteivät poliitikot juuri soittele, Ylä-Anttila toteaa.

– Tuntuu, että tällä hetkellä poliitikot ovat jopa hyvin varovaisia ottamaan yhteyttä, Jouko Jokinen jatkaa.

Urheilun katteeton hehkutus ärsyttää

Yleisöä tuntui kysymysten perusteella ärsyttävän urheilun katteeton hehkutus, ilman todellista menestystä.

– Pyrimme analysoimaan asiat myös aina asiantuntijoiden ja datan avulla. Mutta tietysti urheiluun myös kuuluvat suuret tunteet. Taidan tunnistaa, että tämä kysymys liittyy jalkapalloon. Olemme saaneet paljon palautetta Huuhkajien EM-taipaleesta ja sen ”hehkutuksesta”, Panu Pokkinen toteaa.

Klikkiotsikoista Ylen pomot ovat samoilla linjoilla, ja edustavat Merja Ylä-Anttilan luonnehdinnan mukaan sitä perinteistä koulukuntaa.

– Kiinnostavan otsikon voi tehdä muutenkin, Ylä-Anttila summaa.

– Otsikon pitää kertoa se olennainen asia. Kyllä me yritämme välttää klikkiotsikoita, sillä se ei ole lukijoiden palvelemista, Jouko Jokinen toteaa.

Huomenna 3. toukokuuta vietetään kansainvälistä sananvapauspäivää.

Lisää aiheesta:

Ylen kysely kumoaa väitteen, ”ettei mitään saa enää sanoa”

1.5. kello 20.35: Lisätty linkki Areena-lähetykseen.

Jaa.
Exit mobile version