sunnuntai, 19 toukokuun

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vahvistaa Ylen tiedot. TNT-räjähteiden tehdashankkeessa on mukana myös liittolaismaita.

Kolmatta vuotta jatkunut Ukrainan sota on räjäyttänyt lännessä TNT-räjähteiden kysynnän täysin käsistä.

TNT, eli trotyyli, on erityisesti tykistön- ja kranaatinheittimien ammuksissa käytetty perinteinen räjähdeaine. Sen massavalmistaminen on huomattavasti edullisempaa kuin uudempien räjähdysaineiden.

Tällä hetkellä TNT-räjähteiden saatavuutta pidetään Euroopassa lähes kriittisenä. Ainoa EU-alueen tehdas on Puolassa, mutta tuotanto ei riitä kovaan kysyntään.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vahvistaa Ylen tiedot, jonka mukaan Suomi ajaa TNT-räjähdetehtaan rakentamista.

– Räjähteiden tuotantoa tarvitaan merkittävästi lisää. Siksi meidän on vakavasti pohdittava myös kotimaisen teollisuuden roolia tässä, Häkkänen sanoo Ylelle.

Vuoropuhelua TNT-tehtaasta on käyty elinkeinoelämän, yksityisten pääomasijoittajien ja puolustusteollisuusmarkkinoiden kanssa.

– Markkinatoimijat tietävät, että kysyntää tällaiselle tuotannolle on. Valtiolla on joka tapauksessa vahva kontrolloijan rooli tässä asiassa, Häkkänen toteaa.

Päätöksillä nopea aikataulu

Häkkäsen mukaan Suomi on viestittänyt liittolaisilleen nopeiden päätösten tärkeyttä. Venäjä on varautunut pitkäaikaiseen sodankäyntiin, ja tämä pitää räjähdysaineiden tarpeen korkealla tasolla

– Päätökset pitää tehdä nyt, jotta tuotantoa vuoden tai parin päästä tulee ulos, Häkkänen toteaa.

Häkkänen korostaa kyseessä olevan yhteistyöhanke muiden liittolaismaiden kanssa. Asiaa viedään tiiviissä vuoropuhelussa pohjoismaiden ja liittolaisten kanssa eteenpäin.

Päätöksiä, minne tehdas lopulta rakennetaan, ei vielä ole tehty.

– Selvitys on käynnissä ja tarkoitus on saada kevään mittaan johtopäätöksiä aikaiseksi. Kotimainen tuotanto on yksi osa tätä selvitystä, Häkkänen sanoo.

TNT-räjähdetehdas sopisi Suomelle

Suomi on satsannut merkittävästi kotimaiseen ammustuotantoon.

Suomi sai maaliskuussa täysimääräisenä EU-rahoitusta ammustuotantoon, 32,5 milj. euroa. Tätä edelsi puolustusministeriön joulukuussa myöntämä noin 24 milj. euron rahoitus kotimaiseen tuotantoon

Nammo-konserniin kuuluvalla perinteikäs Vihtavuoren ruutitehdas laajentaa parhaillaan merkittävästi toimintaansa.

Lisäksi Yle on aiemmin kertonut, miten Suomella olisi valmiuksia hyödyntää puupohjaista selluloosaa ruudin valmistuksessa.

TNT-tehdas solahtaisi hyvin Suomen nopeasti kasvaneeseen ammusteollisuuteen.

Tämän myöntää myös puolustusministeri.

– Ammustuotannon osalta meillä on erityistä osaamista ja kyvykkyyttä. Siinä mielessä TNT:n tuotanto Suomessa sopisi hyvinkin tähän rooliin.

Se voittaa jolla riittää raaka-aineita

Syy kireään aikatauluun on Ukrainan sodan tilanteessa.

– Venäjä tietää yhdessä liittolaistensa kanssa, että he saattavat pystyä voittamaan tämän kulutussodan.

Häkkäsen mukaan TNT-räjähteiden tuotanto on keskeisessä asemassa Ukrainan sodan tilanteessa. Ammustuotanto on kulutussodassa ratkaisevan kriittinen asia.

– Se häviää, keneltä ensin loppuvat ammukset ja niiden raaka-aineet. Kenellä näitä on riittävästi, se saattaa voittaa sodan, Häkkänen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version