perjantai, 20 syyskuun

Suomeen tulee Pohjois-Euroopan maavoimaesikunta sekä Nato-joukkojen FLF-esikunta.

Ylen tietojen mukaan Suomeen tulevien Nato-esikuntien paikkakunnat ovat ratkeamassa.

Suomeen tulee kaksi esikuntaa. Pisimmällä valmistelussa on Pohjois-Euroopan maavoimajoukkojen esikunta. Ylen tietojen mukaan esikunta on tulossa Suomen oman maavoimaesikunnan yhteyteen Mikkeliin.

Päätös on valmisteltu. Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi maanantaina, että paikkakunta julkistetaan pian. Sijaintipäätöstä ei ole vielä vahvistettu poliittisesti.

Toinen esikunta olisi Suomeen tuleville Nato-maiden FLF-joukoille. Ruotsi kertoi maanantaina ryhtyvänsä kehysvaltioksi eli ottavansa vastuun joukkojen koordinoinnista. Ylen lähteiden mukaan joukot sijoittuisivat etupäässä pohjoiseen ja joukkojen esikuntaa suunnitellaan joko Rovaniemelle tai Sodankylään. Sijaintipaikkakuntaa ei siis vielä ole päätetty.

Suomi toivoi Yhdysvaltoja johtamaan FLF-joukkoja

Maavoimaesikunnan tulossa Mikkeliin ratkaisevaa oli kaupungissa valmiiksi oleva Suomen oma esikunta sekä sitä varten olemassa olevat rakenteet.

Mikkelin esikuntaan tulisi aluksi joitakin kymmeniä ulkomaisia upseereita kotimaisten lisäksi. Myöhemmin määrä voisi kasvaa.

Esikunta tulee Norfolkin yhteisoperaatioesikunnan alaisuuteen, ja senkin rakentaminen ja upseerien siirrot ovat yhä kesken.

Lappiin tuleva FLF-esikunta (forward land forces) halutaan sijoittaa olemassa olevan varuskunnan yhteyteen, jolloin paikkakunnalle tarvittaisiin suhteellisen vähän uutta rakentamista.

Itse harjoitusjoukot, jotka olisivat Suomessa aika ajoin, olisivat noin tuhannen sotilaan vahvuiset. Poikkeusoloissa niitä voitaisiin Naton ratkaisulla kasvattaa joihinkin tuhansiin henkilöihin.

Suomi pyysi kehysvaltioksi Ruotsia, koska se oli saatavilla olevista valtioista paras vaihtoehto.

Ylen tietojen mukaan Yhdysvaltojen saaminen kehysvaltioksi ei onnistunut. Maalla on jo vastuita muualla Naton itäreunan maiden kehysvaltiona.

Suomen toiveista ja mahdollisuuksista saada joukkoja ja esikunnat kerrottiin julkisuuteen ensi kertaa helmikuussa, kun puolustusministeri Antti Häkkänen kertoi asiasta Nato-kokouksen yhteydessä. Kesäkuun kokouksessa Nato hyväksyi suunnitelmat alustavasti. Lopullista päätöstä maavoimaesikunnasta odotetaan helmikuussa.

FLF-joukkojen suunnittelu on vielä kesken.

Suomi on keskustellut joukoista Ylen tietojen mukaan Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa, ja myös norjalaisia on kysytty. Suomi toivoo mallia, joka on erilainen kuin muilla Nato-mailla, joissa on FLF-joukkoja.

Joukot harjoittelisivat säännöllisesti puolustamista Suomessa. Kriisitilanteessa ne ryhtyisivät puolustamaan Naton itärajaa Suomessa.

Jaa.
Exit mobile version