perjantai, 28 kesäkuun

Alle kymmenen SDP:n kansanedustajaa voi todennäköisesti kaataa käännytyslain. Ylen tietojen mukaan mielipiteet jakautuvat eduskuntaryhmässä.

Roope Kariniemi,

Alina Mäkynen,

Ida Paasonen

Yle kysyi SDP:n eduskuntaryhmän jäseniltä, kannattavatko he tällä hetkellä käännytyslain läpimenoa eduskunnassa. Yle tavoitti 28 SDP:n 43 kansanedustajasta.

Kaksi kansanedustajaa sanoo pitävänsä epätodennäköisenä, että voisivat äänestää lain läpimenon puolesta, koska laki on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa.

– Toivon, että laki olisi mennyt uudelleen hallituksen valmisteluun, Ylelle kerrotaan.

Kolmas kansanedustaja kertoo olevansa ”skeptinen” lain suhteen.

Neljäs kansanedustaja sanoo suhtautuvan hyvin kriittisesti lakiin ja uskoo äänestävänsä lakia vastaan.

Lisäksi kansanedustaja Elisa Gebhard (sd.) sanoi viestipalvelu X:ssä, ettei esitettyä lakia pitäisi voida säätää poikkeuslakinakaan.

Yle ei tavoittanut Gebhardia kommentoimaan kantaansa.

Usea edustaja kertoo myös pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että hallintovaliokunta saisi korjattua lakia niin, ettei se rikkoisi kansainvälistä oikeutta.

SDP ratkaisee

Lain läpimeno on todennäköisesti kiinni SDP:n kansanedustajista. Laki tarvitsee taakseen viisi kuudesosaa eli vähintään 167 kansanedustajaa.

Vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on yhteensä 25 kansanedustajaa, äänestävät mitä luultavimmin lakia vastaan.

Laki siis kaatuisi, jos yhdeksän SDP:n kansanedustajaa äänestää lakia vastaan olettaen, että kaikki 200 kansanedustajaa ovat äänestyksessä paikalla ja että hallituspuolueiden kaikki edustajat äänestävän lain puolesta

Suurin osa ei kommentoinut äänestyspäätöstään ja sanoi muodostavansa kannan vasta valiokuntakäsittelyiden jälkeen.

– Mikäli hallintovaliokunta kykenee huomioimaan perustuslakivaliokunnan lausunnossa esitetyt muutostarpeet, olen valmis kannattamaan esitystä, viestitti kansanedustaja Pia Hiltunen (sd.).

– Perustuslakivaliokunnan minimivaatimus ei riitä, että voisin äänestää lain puolesta. Ristiriitoja kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden kanssa pitää myös vähentää, sanoo kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.).

SDP on vaatinut julkisesti hallintovaliokunnalta merkittäviä muutoksia lakiesitykseen. Neljä Ylen tavoittamaa vastaajaa kertoo kuitenkin jo nyt olevansa kallistumassa lain puolelle.

15 SDP:n konkaripoliitikkoa otti aiheeseen kantaa julkaisemalla tiedotteen, jossa todetaan, että lakiesitys ”on ytimeltään ristiriidassa oikeusvaltion, EU-oikeuden ja ihmisoikeuksien kanssa”. Kannanoton takana ovat muun muassa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja entinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Ryhmäpäätös on vielä auki

SDP:n kansanedustajien parissa toivotaan, että edustajat saisivat äänestää vapaasti.

Yksi edustaja sanoo Ylelle pitävänsä todennäköisenä ja luontevana, että edustajat saisivat äänestää omantunnon mukaan. Esimerkiksi hallituspuolue RKP on antanut edustajilleen vapaat kädet.

Jos lopulliseen esitykseen jää ristiriitoja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa, saavat edustajat äänestää omantunnon mukaan, ryhmässä arvellaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kertoi viime viikolla A-studiossa, että eduskuntaryhmässä ei ole vielä päätetty tekeekö se sitovan ryhmäpäätöksen vai saako jokainen edustaja päättää itse äänestyspäätöksestään.

Näin Tuppurainen vastasi kysymykseen ryhmäpäätöksestä.

HS:n mukaan SDP:n eduskuntaryhmän johto on pyrkinyt ”vaientamaan” edustajiaan kommentoimasta käännytyslakia.

Myös Ylelle kerrotaan, että kansanedustajia on kielletty kertomasta medialle kantaansa käännytyslaista.

– Päätökseni olen kyllä jo tehnyt, mutta pidän sen vielä omana tietonani, yksi kansanedustaja sanoo.

Jaa.
Exit mobile version