lauantai, 21 syyskuun

Pelastusjohtajan mukaan Inarin maastopalojen tilanne vaikuttaa rauhalliselta eikä välitöntä leviämisvaaraa enää ole.

Risto Koskinen,

Xia Torikka

Kolmen suuren maastopalon sammutustyöt jatkuvat Inarissa. Paikalla olevan Ylen toimittajan Jarmo Siivikon mukaan näkymä on lohduton, mutta tulipalo vaikuttaa olevan hallinnassa.

– Täällä Jänispään huipulla savu haisee. Sevettijärvelle ja laaksoon katsoessa näkymä on lohduton. Täällä on noin 11 hehtaaria täysin karrelle palanutta varvikkoa ja kunttaa, kertoo Siivikko.

Siivikon mukaan tilanne paikalla on kuitenkin rauhallinen ja odottava.

– Liekkejä ei näy tällä hetkellä. Iltapäiväksi sammutustöihin odotetaan kuitenkin lisäapua. Nyt alueella on myös noin 40 varusmiestä, jotka tekevät sammutustöitä.

Iltapäivällä Lapin pelastuslaitokselle on tulossa apua myös Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksilta. Naapurimaakunnista on tulossa lisävoimia noin 20 henkeä.

Tähän mennessä maastoa on palanut Inarissa kolmella alueella.

– Tilanne ei kestä kyllä yhtään lisäpaloa, arvioi Siivikko.

Avotulen teko on nyt ehdottomasti kielletty

Pelastusjohtaja Markus Aarto kertoo, että Inarin maastopalojen tilanne vaikuttaa rauhalliselta, eikä välitöntä vaaraa palon leviämiselle enää ole. Palojen reunat on saatu sammutettua, mutta paloalueiden keskiössä on yhä palavia pesäkkeitä.

– Kaikki kolme aluetta ovat tällä hetkellä hyvin hallinnassa. Olettaisin, että tämän päivän kuluessa saataisiin ne siihen malliin, että päästään jälkisammutustöihin.

Kolmen suuren maastopalon sammuttamistöitä hankaloittavat vaikeakulkuiset maastot sekä resurssipula. Sammutustöitä varten on hälytetty apuun joukkoja sopimuspalokuntia ympäri Lappia, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta, sekä myös Puolustusvoimien virka-apujoukot.

Sammutustöitä jaetaan vuorokauden välein, että töihin osallistuvat pääsevät myös lepäämään.

– Jos tulee uusia savuhavaintoja ja tulipaloja, niin se sotkee pakkaa, kun joudutaan taas jakamaan resursseja.

Lapin pelastuslaitoksesta vedotaankin nyt ihmisiin, että tulen kanssa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta ja avotulen teko on ehdottomasti kielletty. Inarin alueelle on annettu metsäpalovaroitus näistä paloista johtuen.

Aamun tullen uudelleen sammutustöihin

Inarissa maastopalot ovat roihunneet Kirakkajärven alueella noin 8 hehtaarin alalla, Sevettijärvellä noin 11 hehtaarin alalla ja läheisen Ahvenjärven maastossa noin 6,5 hehtaarin alalla.

Yön aikana pelastajat ovat keskittyneet lähinnä paloalueiden vartioimiseen sekä kalustopuutteiden korjaamiseen. Turvallisuussyistä aktiivinen sammutustyö on käynnistynyt uudelleen vasta aamun valjettua.

Paloalueilla on käytetty yön jälkeen taas hyväksi myös pelastushelikopteri Aslakia ja Vartiolentolaivueen helikoptereita.

Jaa.
Exit mobile version