PARIISI Yksi Pariisin olympialaisten riskialtteimmista suunnitelmista koki takaiskun, kun miesten triathlon jouduttiin siirtämään tiistailta keskiviikolle Seine-joen saasteisuuden takia.
Joki ei ole vieläkään riittävän puhdas olympialaisten avajaispäivän ja viikonlopun rankkasateden jäljiltä. Sateet saavat kaupungin viemäriverkon tulvimaan, jolloin jokeen valuu ulostebakteereja.
Toistaiseksi on epäselvää, onnistuuko uinti keskiviikkonakaan.
Olympialaisten avovesiuintitapahtumien näyttävät puitteet Seine-joella eivät kuitenkaan ole ainoa tai edes tärkein syy sille, miksi Ranska on panostanut noin 1,4 miljardia euroa joen puhdistamiseen.
Ensi kesänä Pariisi aikoo nimittäin sallia uimisen Seinessä kaikille – ensimmäistä kertaa sataan vuoteen.
– Elossa ei ole enää montaakaan pariisilaista, jotka ovat voineet uida Seinessä, joten on upeaa, kun kaikki voivat tehdä sen ensi vuonna, Pariisin puhtaanapidosta vastaava apulaispormestari Antoine Guillou sanoo Ylen haastattelussa.
Guilloun mukaan on tärkeää, että ihmiset voivat viilentyä Seinessä, kun ilmastonmuutos tekee kaupungin kesistä yhä kuumempia.
Seinen puhdistus on myös osa politiikkaa, jolla Pariisi on viime vuosina pyrkinyt muokkaamaan kaupunkia viihtyisämmäksi.
Se on esimerkiksi poistanut autoliikennettä Seinen varrelta ja raivannut aukioilta ja kaduilta lisää tilaa kävelylle ja pyöräilylle.
Pariisissa voi jo uida
Tämän jutun alussa olevaa videota on kuvattu maauimalassa, joka sijaitsee Pariisin koillisnurkassa La Villetten tekoaltaassa.
Uimalassa voi saada käsityksen siitä, miltä Seinen rannalla pitäisi ensi vuonna näyttää. Pariisi aikoo avata joen rannalle kolme samantyyppistä uimapaikkaa.
Vesi La Villetten uimalaan tulee suoraan sitä ympäröivästä tekoaltaasta. Suodatin pitää huolta siitä, ettei mukana tule esimerkiksi kaloja tai roskaa. Uimala avattiin seitsemän vuotta sitten.
Veden laatu tarkistetaan kolmesti päivässä.
Uimalassa lähes päivittäin käyvä Dominique Donnet-Kamel kertoo, että hän toivoo voivansa uida myös Seinessä ensi vuonna.
– Pariisin pormestari on luvannut, että uimme Seinessä, joten totta kai uimme, Donnet-Kamel sanoo Ylen haastattelussa.
Hän kertoo, ettei ole huolissaan Seinen vedenlaadusta.
– Jos viranomaiset sanovat, että vesi on puhdasta, luotan siihen.
Olympialaiset ovat vauhdittaneet puhdistusta
Pariisi on haaveillut Seinen puhdistamisesta jo vuosikymmeniä.
Vuonna 1990 Pariisin silloinen pormestari ja myöhempi Ranskan presidentti Jaques Chirac lupasi uida puhdistetussa Seinessä ”kolmen vuoden kuluttua”.
Kesti 34 vuotta, ennen kuin Chiracin seuraaja Anne Hidalgo todella ui joessa juuri ennen olympialaisten alkua.
Tutkivan journalismin sivusto Mediapart tosin paljasti, ettei veden laatu ollut aivan uimakelpoista pormestarin pulahduksen aikana.
Ranska lupasi olympialaisia hakiessaan, että avovesilajeja voidaan uida Seinessä.
Se laittoi vauhtia puhdistusoperaatioon. Hankkeella oli takanaan sekä valtion poliittinen tahto että rahaa.
Seineä ovat saastuttaneet etenkin vanhentunut viemäriverkko ja jätevetensä jokeen laskeneet jokilaivat.
Erityinen ongelma on ollut, että keskustan viemäriputkissa kulkee sekä sade- että jätevesi. Rankkasateilla viemärit tulvivat, ja jätevettä valuu Seineen.
Ongelmaa vähentääkseen Pariisi on rakentanut jättimäisiä sulkualtaita, jotka keräävät sadevettä rankkasateiden aikana ja päästävät sitä viemäriverkostoon hiljalleen sateiden jälkeen.
Uusin yli 30 metriä syvä ja halkaisijaltaan 50 metriä leveä allas valmistui Austerlitzin rautatieaseman lähelle tänä keväänä.
Pariisin mukaan hinta ei ole suuri
Jättiprojektilla on ollut vuosien varrella myös arvostelijoita.
Esimerkiksi talouslehti Capitalin mukaan hintalappu on liian suuri ja luontolehti Reporterren mukaan kaikki puhdistusmenetelmät eivät ole ekologisia.
Joitain pariisilaisia projektin kalleus on ärsyttänyt niin paljon, että he uhkasivat ulostaa suoraan Seineen pormestarin uimareissun alla.
On myös täysin auki, onko veden laatu vielä ensi vuonnakaan niin hyvää, että uimapaikkoja voisi pitää auki läpi kesän.
Tämän vuoden heinäkuussa vesi oli Pariisin mukaan pääosin uimakelpoista ennen olympia-avajaisten kaatosateita, Le Monde kertoo.
Apulaispormestari Antoine Guillou puolustaa lähes puolentoista miljardin euron hintalappua.
– Summa ei ole kovin suuri, jos sitä verrataan siihen, mitä vesihuolto maksaa vuosittain, Guillou sanoo.
Projekti on maksanut kahdeksassa vuodessa suunnilleen saman verran kuin Pariisin alueen vesihuoltoon kuluu vuodessa.
Guillou kertoo, että viemäriverkostoa olisi ollut pakko uudistaa joka tapauksessa.
Pariisin mukaan Seinen puhdistaminen on myös parantanut jokiluonnon tilaa. Kun 1980-luvulla joesta löytyi kolme kalalajia, nyt niitä on 36.
Mikäli jättiprojekti onnistuu, siitä tulee Pariisin olympialaisten pysyvin perintö kaupungille.
Jutun lähteenä on käytetty myös Pariisin kaupungin tiedotustilaisuutta 28.7.