perjantai, 1 marraskuun

Antti J. Jokisen ohjaama Kalevala: Kullervon tarina saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2026.

Helmi Nykänen,

Karina Huttunen

Kalevalaan pohjautuvaa pitkää elokuvaa aletaan kuvata syyskuussa Pohjois-Karjalan Nurmeksessa. Elokuva Kalevala: Kullervon tarina on Elias Lönnrotin Kalevalan uuden painoksen inspiroima historiallinen draama.

Antti. J. Jokisen ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Kullervoa esittävä Elias Salonen ja Untamoa tulkitseva Eero Aho.

– Tämä on varmasti isoin haaste tähän mennessä minun urallani, mutta minulla on kyllä tosi luottavainen olo, Salonen sanoo.

Saloselle kyse on ensimmäisestä pääroolista pitkässä elokuvassa. Hänet tunnetaan muun muassa tv-sarjoista Aikuiset ja Piiritys. Jälkimmäisestä hän voitti tammikuussa Kultaisen Venlan.

Salonen kertoo olleensa pienenä kova Kalevala-fani. Hän luki paljon Lasten Kalevalaa ja Koirien Kalevalaa, mutta innostus jäi taka-alalle jossain vaiheessa. Nyt hän on päässyt perehtymään tarinaan uudestaan.

– Se kieli on ihan älyttömän kaunista. Minusta on huikeaa, että tästä saadaan vihdoin elokuva, Salonen hehkuttaa.

Jussi-palkitun Eero Ahon pitkään ansioluetteloon kuuluvat puolestaan esimerkiksi elokuvista Tuntematon Sotilas, Käsky, Juoksuhaudantie ja 8-pallo sekä tv-sarjoista, kuten Koskisesta ja Punaisesta Kolmiosta.

Aho odottaa hyvillä mielin Pohjois-Karjalassa ensi kuussa alkavia kuvauksia. Kullervon tarina on hänen mielestään ehkä kaikkein koskettavin Kalevalassa.

Elokuvassa Ilmarisen vaimoa esittää Krista Kosonen ja Wäinöä Ilkka Koivula. Muissa rooleissa ovat muun muassa Olli Rahkonen, Johannes Holopainen ja Seela Sella.

Sijoittuu 1100-luvun Pohjois-Karjalaan

Kullervon tarina kuvataan pääosin Bomban matkailualueella Nurmeksessa, jossa elokuvan pääyhteistyökumppani Pohjois-Karjalan osuuskauppa avasi hiljattain huomiota herättäneen hotellilaajennuksen. Kuvaukset alkavat syyskuun puolivälissä.

– Minusta on tärkeää, että olemme päässeet tekemään elokuvaa tänne Pohjois-Karjalaan. Minun mielestä tämä on se autenttinen paikka. Se antaa sellaiset palikat, millä tämä pystytään kunnioittavasti tekemään, ohjaaja Antti J. Jokinen sanoo.

Nurmekseen rakennetaan mittavat 1100-luvun hengen mukaiset lavasteet, joihin kuuluu taloja, aittoja ja pihapiiri. Elokuvatuotannon valmistumisen jälkeen lavasteissa aiotaan järjestää Kalevala-teemaisia tapahtumia.

Jokinen kertoo, että elokuvaa tehdään Lönnrotin Kalevalaa kunnioittaen, mutta sitä on myös modernisoitu ja viihdearvoja nostettu. Kullervon tarinassa on Jokisen mukaan pysytty hyvin, mutta hän on halunnut tuoda siihen myös jotain omaa.

– En halunnut tehdä toksisen maskuliinista elokuvaa. Kalevalassa ja näissä veljesriidoissa on sellaisia elementtejä ja olen niihin yrittänyt tuoda lisää sitä, että nämä ovat tuntevia miehiä, jotka näyttävät niin hyvät kuin huonotkin tunteensa, Jokinen toteaa.

Elokuvan budjetti on arviolta noin 4,9 miljoonaa euroa.

Elokuvasäätiö tukee tuotantoa miljoonalla eurolla. Yle on tukenut elokuvaa ostamalla sen esitysoikeudet etukäteen. Myös esimerkiksi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto myönsi tuotantoon 150 000 euroa.

Jokisen mukaan elokuva on herättänyt myös paljon kansainvälistä kiinnostusta, mutta ei voi kertoa, minne kaikkialle elokuvan esitysoikeuksia on jo myyty.

Elokuva saa ensi-iltansa alkuvuonna 2026.

Jokinen palaa ohjaajaksi Omerta-ongelmien jälkeen

Kyseessä on Jokisen ensimmäinen ohjaus sen jälkeen, kun hän joutui väistymään Omerta 6/12 -elokuvasta vuonna 2021. Elokuvan kuvauksissa oli vaaratilanteita muun muassa rekvisiitta-aseiden käytössä.

Jokinen jäi sairauslomalle työuupumuksen takia. Omertan ohjasi valmiiksi Aku Louhimies.

Jokinen on tehnyt Kullervoa vuodesta 2022 asti. Kalevala-aiheista suurelokuvaa on kuitenkin kehitelty jo yli 20 vuotta.

– Tuntuu todella hyvältä päästä tekemään tätä. Mukavaa olla taas saman työryhmän, näyttelijöiden ja rahoittajien kanssa, Jokinen sanoo.

Jokinen on ohjannut aiemmin muun muassa romaaneihin perustuvat elokuvat Puhdistus, Kätilö ja Helene.

Yle on osallistunut jutussa käsiteltävän elokuvan rahoittamiseen ostamalla esitysoikeudet etukäteen.

Jaa.
Exit mobile version