Helsingin kaupungin mukaan ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista. Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin.
Helsingissä on havaittu kymmeniä ostereiden aiheuttamia ruokamyrkytyksiä, kaupunki tiedottaa.
Helsingin elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut joulukuussa yli 30 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita. Ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista.
Kaupunki on tehnyt tarkastuksia helsinkiläisiin ravintoloihin ja niistä on haettu elintarvikenäytteitä ruokamyrkytysepäilyiden vuoksi. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet.
Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin. Tuotteiden alkuperämaat ovat Hollanti, Ranska, Espanja ja Irlanti.
Potilasnäytteiden perusteella ruokamyrkytyksiä on aiheuttanut norovirus. Noroviruksen itämisaika on noin 12–48 tuntia ruokailusta. Tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Virus leviää perheissä ja muissa kontakteissa helposti.
Sairastuminen on voinut tapahtua joko ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostetusta elintarvikkeesta.
Syynä ulosteesta saastunut vesi
Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään vedessä, joka on saastunut ihmisen ulosteesta. Jos osterit ovat saastuneet noroviruksella, voivat ruokailijat sairastua.
Ravintolat eivät voi havaita osterissa olevaa norovirusta.
Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa virusta. Norovirus tuhoutuu, kun elintarvike kuumennetaan 90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
Kaupunki toivoo ostereista sairastuneiden ottavan yhteyttä elintarvikevalvontaan sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Jos ravintola tai muu elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta viipymättä kunnan elintarvikevalvontaan.
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åbergin mukaan ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään Helsingissä ja Suomessa vuosittain.
Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita, hän painottaa. Elintarviketurvallisuusyksikkö jatkaa epidemian selvittämistä yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.
Viime vuonna jopa 170 sairastui Helsingissä syötyään ostereita.