sunnuntai, 24 marraskuun

Helsinkiläinen eläkeläinen Pirjo-Liisa Kangasniemi kannattaa kokeilua. Terveysyrityksetkin ovat valmiita, mutta hintakatosta pitää sopia.

Pirjo Auvinen,

Kristiina Tolkki

Itä-Helsingissä asuva eläkeläinen Pirjo-Liisa Kangasniemi uskoo, että hallituksen kaavailema valinnanvapaus-kokeilu toisi helpotusta elämään.

Helsingissä terveydenhoidon puheluihin ei vastata ja luvatut takaisinsoittoajat venyvät. Lääkärin vastaanotolle pääsy voi kestää kuukausia.

Tämän viikon uutinen valtakunnallisesta valinnanvapauskokeilusta, jossa yli 65-vuotiaat voivat käydä yksityisellä yleislääkärillä julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun hinnalla, on Kangasniemelle mieluinen.

– Silloin jokainen henkilö, joka on yli 65-vuotias on Suomenmaassa on tasa-arvoisessa asemassa terveydenhuollossa, Kangasniemi sanoo.

Kangasniemi uskoo, että kokeilu voisi jopa säästää rahaa, kun hoitoon pääsisi ajoissa. Kokeilu voi jopa maksaa itsensä takaisin, hän arvioi.

– Kun on akuutista sairaudesta kysymys, niin silloin pääsee eteenpäin sen sairauden hoidossa.

Hintakatto sovittava ensin

Myös terveysalan yrityksissä kokeilu toivotetaan tervetulleeksi. Ville Iho johtaa yksityisiä terveyspalveluja tarjoavaa Terveystaloa, joka toimii 350 paikkakunnalla.

– Ensinnäkin se, että kokeilussa keskitytään sellaisiin palveluihin, joilla parhaiten voidaan auttaa julkista puolta. On myös hyvä, että edetään ikään kuin harkituin varovaisin askelin kokeilujen kautta. Kolmanneksi kohdentaminen yli 65-vuotiaisiin on hyvin loogista, koska aika moni siinä vaiheessa tippuu työterveyden piiristä pois ja tarvetta lääkärikäynneille on.

Mutta yksi iso mutta matkassa vielä on.

– Tässä on yksi iso auki oleva asia ja se on tämä hintakatto.

Hintakatolla tarkoitetaan enimmäishintaa, jonka Terveystalon kaltainen yksityinen lääkärikeskus voi kokeilun yleislääkärikäynnille asettaa. Hinnan on oltava sellainen, että kun potilaaan maksama osuus (ensi vuonna 28 euroa) vähennetään, Kelan rahat riittävät erotuksen maksamiseen.

Hintakattoa ei ole Suomessa vielä käytössä eikä Ihon mukaan neuvotteluja Kelan ja yksityisten palveluntarjoajien välillä ole vielä aloitettu. Iho toivoo, että asia ratkaistaan viimeistään keväällä, jotta kokeilu voi alkaa suunnitelmien mukaan ensi syksynä.

Kiinnostusta riittänee

Iho valittiin viikolla sosiaali- ja terveyspalveluyrityksiä ja järjestöjä edustavan Halin hallituksen puheenjohtajaksi vuodenvaihteesta lähtien. Hali on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsen. Hän uskoo, että kiinnostusta kokeiluun yksityisellä puolella riittää, myös muilla kuin kaikkein suurimmilla toimijoilla. Ihon johtama Terveystalo ilmoittautuu kokeiluun mukaan heti kun hintamekanismi saadaan luotua.

Ihon mukaan kokeilusta ei ole tulossa vain suurkaupunkien seniorien tapa hakeutua yksityiselle puolelle, sillä hän ei näe esteitä sille, miksei pieni paikallinen yksityislääkäriasemakin lähtisi mukaan.

Suunnitelma on herättänyt myös arvostelua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvostellut kokeilun hintaa. THL:n tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen totesi perjantaina Ylen aamussa, että rahat eivät välttämättä riitä. Tynkkysen mukaan pistemäisten kokeilujen sijaan pitäisi pohtia, miten julkinen terveydenhuolto toimisi niin, että palveluja saisivat kaikki.

Kokoomuksen valinnanvapaus-malli tekee paluuta

Erityisesti kokoomus ajoi sote-uudistukseen valinnanvapautta, jota hyvinvointialueet perustanut Marinin hallitus ei suosinut.

Nyt alkava kokeilu palauttaa valinnanvapaus-sanan terveydenhoitokeskusteluun. Kokeilussa yksityiset terveyspalveluyritykset tulevat nyt entistä selkeämmin osaksi julkisin varoin rahoitettua terveydenhoitoa.

Valinnanvapauskokeilu kuuluu kokoomuslaisen sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen tehtäväkenttään.

Kokeilulla kohti laajempaa valinnanvapautta

Terveystalon Iho arvioi, että jos kokeilu onnistuuu, valinnanvapautta on helppo laajentaa.

– Tämä kohdennus on tässä kohtaa erittäin järkevä. Nyt mietitään todella niitä kohtia meidän terveydenhuollon järjestelmässä, jossa voidaan painetta purkaa ja julkista puolta auttaa kaikista parhaiten.

– Mutta kun ja jos tämä malli toimii, niin se on sitten tietenkin hyvä esikuva laajemmalle valinnanvapaudelle.

Sosiaali- ja terveysministeriö mainitsee, että ”jatkovalmistelussa määritellään, miltä osin kokeilu koskee erikoislääkärikäyntejä ja laboratoriotutkimuksia”.

Jaa.
Exit mobile version