tiistai, 8 lokakuun

Kiista koskee tunnetun yrittäjän ja ex-kansanedustaja Eero Lehden omistamaa merenrantakylää Pyhtäällä itäisellä Suomenlahdella.

Pyhtään kunnanhallitus saa tänään maanantaina käsiteltäväkseen yli 700 nimeä keränneen kuntalaisaloitteen.

Kuntalaisaloitteen mukaan Pyhtään pitäisi lunastaa Keihässalmen kalasatama ja veneenlaskupaikan alue takaisin kunnan omistukseen.

Kiista koskee tunnetun yrittäjän ja ex-kansanedustaja Eero Lehden omistamaa merenrantakylää Pyhtäällä itäisellä Suomenlahdella.

Asukkaat pelkäävät, että he eivät saa jatkossa käyttää merenrantakylään sisältyvän Keihässalmen satama–aluetta.

Pyhtää on noin 5000 asukkaan kunta, joka sijaitsee Suomenlahden rannikolla Kymenlaaksossa.

Pysäköinti muuttui maksulliseksi

Yrittäjä Eero Lehti rajoitti viime keväänä satama–alueen käyttöä. Aiemmin yleisessä käytössä ollut veneenlaskupaikka on suljettu kiviesteillä, ja pysäköinti alueella on nykyään maksullista.

Lehti halusi rajoittaa sataman käyttöä sen jälkeen, kun alueen kadunrakennussuunnitelmista oli valitettu hallinto–oikeuteen.

Kunta haluaa odottaa oikeuden ratkaisun

Pyhtään kunnanhallituksen näkemyksen mukaan Keihässalmen nykyinen tilanne ei ole kenenkään etu. Siitä huolimatta se ei näe tällä hetkellä kiireistä tarvetta hankkia aluetta takaisin kunnan omistukseen.

– Vaikka kulunut kesä on ollut alueen käytön kannalta hankala, on alueen kehitys kuitenkin vasta alkutekijöissään, kunnanhallitus toteaa vastauksessaan.

Sen mukaan on järkevää odottaa Keihässalmen katusuunnitelmasta tehdyn valituksen käsittely hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeuden päätöksellä odotetaan olevan melko merkittävä vaikutus Keihässalmen jatkokehityksen kannalta.

Pakkolunastusta ehdotettu

Kuntalaisaloitteessa ehdotetaan toissijaisena keinona alueen pakkolunastamista.

Kunnan mukaan pakkolunastaminen pitää aina harkita erityisen tarkkaan. Siitä voisi kunnan mukana muun muassa aiheutua kunnalle mainehaittaa, sillä Pyhtää mainostaa itseään yrittäjäystävällisenä kuntana.

Mikäli alue tulisi takaisin kunnan omistukseen, kunnan pitää huomioida sen taloudelliset vaikutukset.

– Sataman hinta saattaisi nousta korkeaksi. Lisäksi kunnalle lankeaisivat tässä vaihtoehdossa sekä vastuu että kustannukset kehittää aluetta, vastauksessa todetaan.

Kunnan arvion mukaan alueen hankkimisen kustannukset nousisivat arviolta vähintään joihinkin satoihin tuhansiin euroihin.

Kunnanhallituksen mukaan asiassa tulee noudattaa malttia ja pyrkiä ratkaisemaan ongelmat neuvottelemalla.

Pyhtään vapaa-ajan asukkaat haluaisivat jatkaa Keihässalmen sataman käyttöä vapaasti. Video on julkaistu 15. heinäkuuta 2024:

Jaa.
Exit mobile version