sunnuntai, 19 toukokuun

Hullu – hullumpi – yläaste eli tuttavien kesken HHY on kohderyhmässään ylittämätön. Kaikki katsovat.

Teinit ja myös iso joukko entisiä teinejä on hullaantunut suosikkisarjan uudesta ja ainakin tällä tietoa viimeisestä tulemisesta. Yle julkaisi Hullu – hullumpi – yläaste -sarjasta viime viikolla kuudennen ja samalla sarjan päättävän kauden.

Rovaniemeläisen käsikirjoittajan ja ohjaajan Tuomas Toivaisen luoma sarja seuraa Antin sekä hänen ystäviensä Kallen ja Keijon elämää yläkoulumaailmassa.

Uutta kautta on selvästikin odotettu. Kuudennen kauden jaksoja käynnistettiin ensimmäisen päivän aikana 1,1 miljoonaa kertaa. Reilussa viikossa kuutoskauden jaksot käynnistettiin lähes kolme miljoonaa kertaa. Yle Areenan mittarit ovat paukkuneet päivä toisensa jälkeen.

HHY:n vastaava tuottaja Maarit Häkkinen on syystäkin muikeana.

– Kyllähän me kaikki olemme tienneet, että sarja on äärimmäisen suosittu. Silti olimme noiden lukujen äärellä hyvällä tavalla hämmentyneitä. On hienoa, että yleisö lähti mukaan näin nopeasti.

Häkkinen on toiminut HHY:n vastaavana tuottajana kolme viimeistä kautta eli vuodesta 2019 lähtien. Hän kertoo, että monet Ylen nuorten sarjat ovat suosittuja, mutta yksikään ei ole tehnyt yhtä rakettimaista nousua heti alussa kuin Hullu – hullumpi – yläasteen kuudes kausi.

Pieniä vihjeitä ja maistiaisia

Sarjan tekijät tiesivät, että yläasteelle paluuta odotettiin katsojakunnassa. Kun sarjan ulostulo alkoi lähestyä, siitä alettiin lähettämään vaivihkaisia viestejä sekä vanhoille että potentiaalisille uusille katsojille someen. Se onnistui esimerkiksi eri alustoilla toimivan Yle Summerin kautta.

Nuoriso tarttui syöttiin ja huhut HHY:n uudesta tulemisesta lähtivät kiirimään. Samalla vanhat jaksot saivat uutta nostetta.

– Meidän sisältöjämme jaettiin somessa käsittämättömän paljon, kertoo sarjan vastaava tuottaja Maarit Häkkinen.

Tekijät halusivat tavoittaa tavoittaa uusia, juuri yläasteelle siirtyneitä katsojia ja pitää edelleen hallussa entiset katsojat. Se onnistui. Uuden kauden jaksojen katsojista 60 prosenttia oli 15–29-vuotiaita.

HHY:n katsojat ovat erityisen sitoutuneita. Kuvitteellisella yläasteella viihdytään niin hyvin, että suuri osa katsojista seuraa kaikki jaksot ja kaudet alusta loppuun, Häkkinen kertoo.

Tuttu – tutumpi – yläaste

Tuomas Toivainen aloitti sarjan parissa jo vuonna 2015. Hän oli tuolloin vasta 17-vuotias ja yläkouluajat olivat tuoreena mielessä.

– Pitkä työrupeama on tämän myötä takana. Nyt hengähdetään hetki ja pohditaan, mitä elämässä seuraavaksi, Toivainen sanoo.

Suomalaiset teinit ovat kasvaneet tekijänsä lailla sarjan kanssa aikuisiksi. Se on sukupolvikokemus.

– On hienoa, että Yle luotti ja uskoi silloin aikoinaan nuoreen tekijään ja antoi hänen kukoistaa, Maarit Häkkinen sanoo.

Tuloksena oli sarja, jonka parissa viihdytään ja nauretaan, mutta jonka kautta voidaan käsitellä myös vakavia, jopa järkyttäviä aiheita. Toivaisen mukaan melkein kaikesta voi repiä irti komiikkaa. Teineillähän on tapana ajautua kiusallisiin tilanteisiin.

Maarit Häkkisen mielestä on tärkeää, että hahmot ja toimintaympäristö ovat samaistuttavia.

– Sarjassa puhutaan kotoisaa Rovaniemen murretta ja liikutaan suomalaisessa koulumaailmassa. Tuttujen hahmojen letkautukset ovat jääneet elämään.

Samalla sarjan on oltava kiinni ajassa. Nuoret haistavat ummehtuneen hajun alta aikayksikön.

Tee testi:

Kuka Hullu – hullumpi – yläasteen hahmoista kuvastaa sinua parhaiten?

Jaa.
Exit mobile version