Perussuomalaisista on loikannut eniten kunnanvaltuutettuja muihin puolueisiin vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. Kokoomus on saanut eniten loikkareita riveihinsä.
- Ari Hakahuhta
- Linus Lång
Perussuomalaiset on menettänyt manner-Suomessa 114 kunnanvaltuutettua muihin puolueisiin vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. Puolueloikkaukset ovat tapahtuneet valtuustokauden aikana tai nyt, juuri ennen kevään vaaleja.
Perussuomalaisista muihin puolueisiin vaihtaneiden osuus on melkein kymmenesosa puolueen kaikista valtuutetuista, kahdeksan prosenttia. Osuus on suurin isoista eduskuntapuolueista. Enemmistö loikkareista on siirtynyt keskustaan tai kokoomukseen.
Lukumääräisesti toiseksi suurin menettäjä on keskusta, 51 valtuutettua. Kokoomuksesta ja demareista loikkasi muualle kolmekymmentä valtuutettua kummastakin.
Pienistä eduskuntapuolueista Liike Nyt on omaa luokkaansa menettävänä puolueena. Liike Nyt on menettänyt melkein puolet kunnanvaltuutetuistaan muihin puolueisiin, yhteensä kaksikymmentä, 41 prosenttia valtuutetuistaan.
Muista puolueista vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat menettäneet valtuutetuistaan nelisen prosenttia loikkausten vuoksi. Vasemmistoliitosta on lähtenyt kaksikymmentä valtuutettua ja kristillisdemokraateista yksitoista.
Tiedot ovat hyvin samansuuntaisia kuin Ylen aiemmin julkaisemassa selvityksessä aluevaaliehdokkaista.
Yhteensä 317 valtuutettua loikkasi ennen uusia vaaleja
Neljä vuotta sitten valittiin 8 859 kunnanvaltuutettua. Nyt keväällä edelleen ehdolla olevista valtuutetuista 317 on vaihtanut puoluetta. Se on nelisen prosenttia valituista.
Suurista puolueista keskustassa, kokoomuksessa ja SDP:ssä puoluetta vaihtaneiden osuus on keskiarvoa pienempi, kaikilla parin prosentin tuntumassa. Se merkitsee joitakin kymmeniä ehdokkaita puoluetta kohti.
Yle Uutisten ja Svenska Ylen selvitys koskee niitä kunnanvaltuutettuja, jotka valittiin vuonna 2021 ja jotka ovat nyt uudelleen ehdolla.
Vaalitietojärjestelmää ylläpitävä oikeusministeriön Oikeusrekisterikeskus on Ylen pyynnöstä toimittanut listan, jossa edellisissä vaaleissa valitut valtuutetut on yhdistetty tämän vuoden ehdokastietoihin. Varasijalta nousseet valtuutetut eivät ole mukana selvityksessä.
Loikkareiden suuntana on ollut kokoomus
Kokoomus on houkutellut eniten puoluetta vaihtaneita kunnanvaltuutettuja riveihinsä. Nyt ehdolla olevista aiemmista valtuutetuista 81 on tullut muista puolueista, yhteislistoilta tai valitsijayhdistyksistä.
Kokoomus itse menetti puoluevaihdoissa 30 valtuutettua, joten nettosaldoksi jää 51 valtuutettua.
Toiseksi eniten valtuutettuja on saanut ryhmä muut, yhteensä 71. Tuo ryhmä muodostuu puolueiden ulkopuolisista yhteislistoista ja valitsijayhdistyksistä.
Kolmanneksi eniten loikkareita on vastaanottanut keskusta, 55 loikkaria. Koska puolue on menettänyt melkein yhtä monta valtuutettua, se jää plussalle vain neljän ihmisen verran.
Yli sata valtuutettua menettänyt perussuomalaisetkin sai kolmekymmentä vaihtajaa muista puolueista riveihinsä.
Eduskunnan ulkopuolisista puolueista Vapauden liitto sai yksitoista valtuutettua muista puolueista, suurin osa perussuomalaisista.
Valtuutetuista vajaa kolmannes jättää leikin
Vuonna 2021 valituista valtuutetuista 6 221 eli 70 prosenttia on ehdolla uudelleen kevään vaaleissa. Vajaa kolmannes valituista eli 2 638 ei siis pyri enää jatkokaudelle.
Samasta puolueesta lähtee ehdolle kaksi kolmasosaa valtuutetuista. Eduskuntapuolueista puolueuskollisuus on suurinta kokoomuksessa ja SDP:ssä, noin 70 prosenttia valtuutetuista lähtee uudelleen ehdolle samasta puolueesta.
Perussuomalaisista valtuutetuista 64 prosenttia haluaa jatkaa puolueen valtuutettuna.
Sen sijaan Liike Nytissä vain neljäsosa valtuutetuista on uudelleen ehdolla samasta puolueesta. Puolueen vuonna 2021 valituista valtuutetuista valtaosa on loikannut tai ei pyri enää jatkokaudelle.
- Ehdokas haussa? Kokeile etsiä Yle vaalikoneesta!
- Täältä löydät Ylen kaikki vaalisisällöt.