perjantai, 17 toukokuun

Lukio tulee maksulliseksi sen kalenterivuoden jälkeen, jona opiskelija on täyttänyt 18 vuotta. Käytännössä tämä tulee monelle eteen lukion kolmannen vuoden ”abikeväänä”.

Jatkossa moni abiturientti joutuu maksamaan osallistumisestaan ylioppilaskirjoituksiin.

Hallituksen kevään kehysriihessä päättämien linjausten mukaan lukiosta tulee maksullista sen kalenterivuoden jälkeen, jolloin opiskelija on täyttänyt 18 vuotta.

Tällä hetkellä viisi ensimmäistä ylioppilaskoetta ovat olleet kokelaalle maksuttomia. Tällä hetkellä ylimenevistä kokeista tulee jokaisesta 34 euron maksu.

Jatkossa yo-kokeet ovat maksullisia, jos abiturientti on tullut täysi-ikäiseksi edellisen vuoden loppuun mennessä.

Suoraan peruskoulusta lukioon tullut opiskelija täyttää yleensä 18 vuotta lukion toisen vuoden kevätlukukauden aikana tai kolmannen vuoden syyslukukaudella.

Jos lukiolainen kirjoittaa osan aineista kolmannen lukiovuoden syksyllä, ne ovat maksuttomia. Mutta seuraavana keväänä kokeet olisivatkin maksullisia, sillä kalenterivuosi on vaihtunut.

– Tulkitsen sen itse niin, että näin siinä on luontevimmin käymässä, sanoo opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Suurin osa lukiolaisista osallistuu nimeomaan kolmannen vuoden keväänä useisiin kokeisiin, ellei peräti kirjoita tuolloin suurinta osaa ylioppilaskokeistaan. Myös valtaosa lukiolaisista on tuolloin jo täyttänyt 18-vuotta edellisen kalenterivuoden puolella.

Myös opetusmateriaali tulee maksulliseksi

Maksullisuus koskee hallituksen linjausten mukaan muutakin lukiokoulutusta.

Jatkossa maksuttomat oppimateriaalit eli oppikirjat ja verkkomateriaalien lisenssit päättyvät sen vuoden lopussa, kun lukiolainen täyttää 18 vuotta ja hänen lakisääteinen oppivelvollisuutensa päättyy.

– Tämäkin on säästötoimenpide, opetusministeri sanoo.

Säästö olisi noin 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Henrikssonin mukaan on kuitenkin tarkoitus, että opiskelija saisi käyttää esimerkiksi lukion kannettavaa tietokonetta koko tutkinnon suorittamisen ajan.

– Tästä päättävät koulutuksen järjestäjät eli kunnat, mutta uskon kaikkien näkevän tämän olevan tarkoituksenmukaista. On syytä löytää sellaisia käytännön toimenpiteitä, että opiskelut sujuvat.

Lopulliset linjaukset varmistuvat ministeriön virkamiesten tarkemmassa lainvalmistelussa, opetusministeri toteaa.

Kello 21.03 Täydennetty juttuun yo-kokeiden hinta.

Jaa.
Exit mobile version