perjantai, 20 syyskuun

Jatkossa ylioppilaskirjoituksissa olisi mahdollista suorittaa myös taito- ja taideaineen koe, jos hallituksen esitys hyväksytään eduskunnassa.

Lukio-opiskelijoiden jokasyksyinen koitos, ylioppilaskirjoitukset, alkavat taas maanantaina äidinkielen ja kirjallisuuden kokeilla.

Tänä syksynä ylioppilastutkinnon ympärillä on erityistä kuhinaa, sillä hallitus valmistelee tutkintoon merkittävää muutosta.

Tavoitteena on, että jatkossa myös liikunnasta, musiikista ja kuvataiteesta olisi mahdollista suorittaa ylioppilaskoe. Se voisi olla yksi viidestä pakollisesta kokeesta.

Ylioppilaskokeiden uusiminen taito- ja taideaineiden osalta kuuluu nykyiseen hallitusohjelmaan.

Ylioppilastutkinnosta säädetään laissa, joten uudistus vaatii alleen lakimuutoksen. Lakiesitystä on valmisteltu viime syksystä lähtien ja se on etenemässä eduskunnan käsittelyyn osana isompaa uudistusta lokakuussa.

Ensimmäiset kokeet viiden vuoden päästä

Uudistuksen tavoitteena on nostaa taitojen ja taiteen merkitystä lukio-opinnoissa ja tehdä opiskelijan osaaminen näkyvämmiksi esimerkiksi korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

– Opiskelijan mahdollisuus osoittaa osaamistaan ylioppilaskokeessa laajenisi huomattavasti, sanoo ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Tällä hetkellä opiskelija voi osoittaa erityisosaamistaan taito- ja taideaineissa suorittamalla lukiodiplomin. Diplomin merkitys esimerkiksi jatko-opintojen kannalta on ollut kuitenkin varsin vähäinen.

Jatkossa lukiodiplomit liikunnan, musiikin ja kuvataiteen osalta jäisivätkin historiaan.

Mikäli asiat etenevät suunnitellusti, uudistus koskisi syksyllä 2027 lukion aloittavia opiskelijoita. Ensimmäiset kokeet järjestettäisiin lukioissa syksyllä 2029.

Toteutuessaan uudistus olisi merkittävä, Lempinen arvioi. Käytännössä ylioppilaskokeet laajennettaisiin vastaamaan lukion koko opetussuunnitelmaa.

– Uskon, että tämä on opiskelijoiden kannalta hyvä juttu, Lempinen sanoo.

Uudistusta on selvästi odotettu.

Mikko Hartikainen, Opetushallitus

”Tervehdimme ilolla”

Lakiesitystä on ollut valmistelemassa Opetushallitus yhdessä Ylioppilastutkintolautakunnan kanssa. Tehtävä on ollut kunnianhimoinen, sanoo opetusneuvos Mikko Hartikainen Opetushallituksesta.

Uudistusta kuitenkin ”tervehditään ilolla”, Hartikainen sanoo. Opettajat ovat aiemmin esittäneet huolensa etenkin taideaineiden aseman heikkenemisestä lukion muihin aineisiin verrattuna.

– Taito- ja taideaineiden opettajat ovat osoittaneet asiassa kiinnostusta ja innostusta. Se kertoo siitä, että uudistusta on selvästi odotettu.

Hartikainen uskoo, että liikunnan, musiikin ja kuvataiteen sisällyttäminen ylioppilastutkintoon tarjoaa mahdollisuuden kehittää lukio-opetusta näiden aineiden osalta. Myös kiinnostus aineita kohtaan voi kasvaa.

Kokeesta ei selviä pelkästään pänttäämällä.

Petri Lempinen, oikeus- ja kulttuuriministeriö

Yksityiskohdat tarkentuvat

Minkälaisia liikunnan, musiikin tai kuvataiteen ylioppilaskokeet voisivat sitten olla? Tätäkin on työryhmässä mietitty, mutta kokeiden yksityiskohdat ratkeavat myöhemmin, Hartikainen sanoo.

Keskeinen kysymys tulee olemaan, miten taito- ja taideaineiden erityispiirteet huomioidaan ylioppilaskokeen raameissa: miten taiteellista tai taidollista osaamista voidaan osoittaa ja mitata.

Tällä hetkellä esitetään mallia, jossa opiskelija antaisi valmistavaa näyttöä osaamisestaan ennen varsinaista digitaalista ylioppilaskoetta.

– Kyseessä olisi musiikille, kuvataiteelle ja liikunnalle ominainen pitkäkestoisempi osaamisen näyttäminen, Hartikainen sanoo.

Tekninen työ alkaa sen jälkeen, kun lakiesitys on hyväksytty. Silloin vastuu kokeiden sisällöstä ja arviointikriteereistä siirtyvät Ylioppilastutkintolautakunnalle.

Ylijohtaja Petri Lempinen ministeriöstä ei usko, että taito- ja taideaineiden kokeet olisivat ainakaan muita kokeita helpompia suorittaa, päinvastoin.

– Kun niihin liittyy tämä valmistava näyttö, niin sehän tarkoittaa, että kokeesta ei selviä pelkästään pänttäämällä.

Moni jännittää maanantaina alkavia ylioppilaskokeita. Mikä on pahin moka, mitä kirjoituksissa voi tehdä? Lisää juttuja kirjoituksista Abitreenit-sivulla:

Jaa.
Exit mobile version