Kolarin kunnanjohtaja näkee, että liikuteltavat vaunumökit voisivat helpottaa sesonkityöntekijöiden vaikeaa asuntotilannetta.
Kolarin Hannukaisessa keskellä kangasmetsää on kokeilussa hieman erilainen majoitusratkaisu: testattavana on kolme uudenlaista vaunumökkiä, joita voi siirrellä sesongin mukaan.
Matkailijakäytössä olevista 18-neliöisistä vaunumökeistä löytyy pieni ruokailutila ja tupakeittiö, sohva, takka, makuualkovi sekä sauna ja suihku.
Metsähallitus on vuokrannut Lapelland Villagelle tontit, ja Kolarin kunta on myöntänyt Hannukaisen vaunumökeille viiden vuoden poikkeusluvan.
Tunturi-Lappia on jo pitkään vaivannut asuntopula, joka heijastuu sesonkityöntekijöiden saatavuuteen.
Kolarin kunnanjohtajan Markku Vehkaojan mielestä vaunumökit voisivat olla joustava osaratkaisu akuuttiin asuntopulaan. Hän näkee vaunujen etuna nopeuden, helppouden ja liikuteltavuuden.
– Monesti tällainen kevyempi rakentaminen, varsinkin kun puhutaan sesonkiajoista, on hyvä mahdollisuus.
Lapelland Villagen toimitusjohtaja Jani Vihervuori kertoo, että sesonkityöntekijöitään majoittavalle yritykselle yhden vaunumökin hankinta maksaa varustelusta riippuen 40 000–50 000 euroa.
– Alkuinvestointiin ja tekniikan rakentamiseen on lisäksi hyvä varata noin 15 000 euroa, Vihervuori sanoo.
Etuna lyhyt työmatka
Tunturi-Lapissa jotkut matkailuyritykset ovat käyttäneet vaunumökkejä sesonkityöntekijöiden majoittamisessa. Yksi niistä on Northern Lights Village Levi, jolla on ollut käytössä neljä vaunumökkiä jo useamman kauden ajan.
Toimitusjohtaja Sami Lappalainen kertoo vaunumökkien olleen heille toimiva väliaikainen ratkaisu. Ne sijaitsevat lähellä työpaikkaa ja ovat pysyneet lämpiminä talvellakin.
Sesonkiaikaan yrityksellä on noin 80 työntekijää, joista yli puolet tarvitsee asunnon.
Kansainvälisiä työntekijöitä on nelisenkymmentä, joista noin puolella ei ole ajokorttia. Heitä majoitetaan vaunumökeissä.
Lappalainen on tyytyväinen vaunumökkien nopeaan ja helppoon käyttöönottoon.
– Tulevaa taloa varten tänne on tehty vesi- ja viemäriliitännät ja vaunut kytkettiin siihen.
Yrityksen tarkoituksena on rakennuttaa pihapiiriin rivitalo, johon sesonkityöntekijät majoitetaan. Taloinvestointi maksaa noin 700 000 euroa.
Vanhoissa vaunumökeissä ongelmia
Ylläsjärvellä matkailuyritys Safarticalla on kuusi vaunumökkiä, joissa on viisi vuotta vanha tekniikka. Vaunumökit ovat talvikaudella sesonkityöntekijöiden käytössä.
Safartican hotellinjohtaja Jari Heikkilä kertoo, että heidän vaunumökeissään on ollut esimerkiksi kosteuden tiivistymisongelmia, eivätkä ne ole olleet riittävän lämpimiä talvipakkasilla.
– Meidän vaunumökkejä on jo kertaalleen korjattu jäätymis-, eriste-, kondensiovesi- ja sähköongelmien takia. Vaunut ovat myös ahtaita, koska niissä majoittuu yleensä kaksi työntekijää.
Lapelland Villagen toimitusjohtaja Jani Vihervuori kertoo, että vanhanmallisissa vaunumökeissä havaittuihin ongelmakohtiin on puututtu. Hän sanoo vaunujen kehittyneen paljon viidessä vuodessa.
– Nykyvaunuihin on lisätty eristystä ja kaksikerrosikkunat. Niissä on myös lattialämmitys, patterilämmitys ja ilmalämpöpumppu.
Mökkivaunujen vuosittaiseksi sähkönkulutukseksi Vihervuori arvioi keskimäärin 2000–3000 kilowattituntia.
Lapelland Village testaa Hannukaisessa uutta tekniikkaa. Testattavana on kunnallistekniikkaan liittäminen ja laitteisto, joka on tarkoitus saada mahdollisimman kevyesti rakennettua vaunumökkikylään.
– Ensimmäisenä on testattavana eri etäisyydet eli kuinka pitkälle tällaisen vaunumökin voi tällä laitteistolla asentaa, että se toimii moitteettomasti.
Kolarin kunnan vesi- ja viemäriverkkoon liitettyihin vaunuihin johtaa maan pinnalla näkyvät mustat putket.
– Tällä hetkellä putkien etäisyys on pisimmillään 65 metriä verkostosta, Vihervuori sanoo.
Liikuteltavan majoituskylän pilotti käynnistyi Hannukaisessa heinäkuun alussa.