maanantai, 20 toukokuun

Pörssisähkön hinta käväisi aamulla yli 37 sentissä kilowattitunnilta ja nousee illalla vielä 30 sentin tuntumaan.

Kuvassa Teollisuuden voiman Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon kolmas ja uusin ydinvoimayksikkö. Kuva: Samuli Holopainen / Yle

Sähkön hinnassa nähtiin aamulla yllättävä hintapiikki.

Ajankohtaan nähden se on muutenkin kallista. Vuosi sitten toukokuussa keskihinta oli 3,31 c/kWh. Nyt se on yli 8 senttiä kilowattitunnilta.

Lämmityskausikin on jo ohi. Miksi sähkö on taas kallista?

– Olkiluoto kolmosen ja kakkosen vuosihuollot ovat edelleen käynnissä. Lisäksi tuulituotantoa on vähän. Tänään on myös ollut verrattain kylmä kevätpäivä, mikä nostaa sähkönkäyttöä, sanoo kantaverkkoyhtiön Fingridin johtaja Tuomas Rauhala.

Vesivoimaa on lisäksi vähemmän käytössä kuin yleensä tähän aikaan, kun pohjoisen jokien tulvakausi on vasta edessä päin.

Fingridin johtaja Tuomas Rauhalan mukaan sähkön hintapiikeiltä on vaikea välttyä tulevaisuudessakaan. Kuva: Mikko Koski / Yle

Aiemmin ydinvoimaloiden vuosihuollot on suoritettu peräkkäin, miksi ne nyt tehdään päällekkäin?

– Optimaalisinta on, että huoltoja ei tehdä päällekkäin niin kuin alun perin suunniteltiinkin. Nyt Olkiluoto kolmosen vuosihuolto on kuitenkin viivästynyt. Laitos on valtavan iso ja me ollaan tekemässä ensimmäistä vuosihuoltoa. Emme pystyneet ennakoimaan sitä, miten kauan menee yksikön jäähtymiseen, kertoo Teollisuuden voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Kaksi ydinvoimayksikköä poissa käytöstä vielä ensi viikollakin

Olkiluodon kakkosyksikköä ajetaan jo takaisin ylös ja sen pitäisi alkaa tuottaa sähköä verkkoon huomenna.

Olkiluoto ykkösen huolto puolestaan käynnistyy sunnuntaina ja uusimman, kolmosyksikön vuosihuollon uusi valmistumisarvio on ensi tiistaina.

Ydinvoimatuotannosta osa on siis edelleen vielä ensi viikollakin poissa käytöstä.

Tilanne on poikkeuksellinen.

– Ykkönen ja kakkonen on aina huollettu keväästä. En ainakaan muista omasta työhistoriastani, että huollot olisivat menneet päällekkäin, Aho miettii.

Mitä voitaisiin tehdä, että sähkön hintapiikkejä ei enää ilmaantuisi?

– Huolellisella ennakkosuunnittelulla pyritään välttämään sitä, että tarjonnassa ei tulisi merkittäviä puutteita, toteaa Rauhala.

– Toisaalta suuria voimalaitosyksiköitä sekä siirtoyhteyksiä on Pohjoismaissa niin runsaasti, että päällekkäisyyksiä vääjäämättä tulee. Kun aikataulut ovat tiukkoja, viivästykset johtavat helposti tällaiseen tilanteeseen.

Aho kertoi Ylelle, että ydinvoimaloiden huollot suunnitellaan vuosia etukäteen ja niitä on erittäin vaikea siirtää.

Huoltotoimenpiteisiin osallistuu noin 1 500 ulkopuolista ammattilaista.

Liki kolmasosa Suomen sähköstä tulee Olkiluodon ydinvoimalan kolmesta yksiköstä Eurajoelta.

Jaa.
Exit mobile version