perjantai, 11 lokakuun

Vuonna 2022 Pride-tapahtuman aikana kaupungin lipputankoon vaihdettiin Suomen lipun tilalle sateenkaarilippu. Asiasta syntyi sopu juuri ennen oikeuskäsittelyä.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa puitiin tänään hyvin lyhyesti kaksi vuotta vanhaa liputusriitaa. Oikeuden istunto alkoi syytteiden perumisella, sillä syytetyt ja Savonlinnan kaupunki saavuttivat sovun aktivistien luvattua maksaa korvaukset.

Savonlinna vaatii syytetyiltä 93,96 euroa korvauksia viivästyskorkoineen. Kaupunki maksoi summan huoltoyhtiölle ylimääräisestä lippujen vaihdosta.

Aktivistit olivat laskeneet kaupungintalon salosta siniristilipun ja nostaneet tilalle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevan sateenkaarilipun.

Savonlinnan kaupunki haastoi sen jälkeen kolme kaupunkilaista oikeuteen Suomen lipun häpäisemisestä.

Luvattomaan liputukseen motivoi kaupungin päätös olla käyttämättä sateenkaarilippua, kun Savonlinnassa järjestettiin Pride-tapahtuma. Samana päivänä vietettiin Suomen luonnon päivää, jota juhlistetaan Suomen lipulla.

Savonlinnan hallintojohtaja-kaupunginlakimies Markus Hämäläinen jätti poliisille tutkintapyynnön, johon hän oli saanut ohjeet kaupunginjohtaja Janne Laineelta.

Näin syytteen saanut Taavi Kervinen perusteli Pride-liputusta viime keväänä:

Kervinen kertoo nyt, että syytetyt eivät ole vielä maksaneet korvauksia, mutta kolmikko suostui ne yhteisesti maksamaan. Kolmelle aktivistille oli soitettu alle vuorokausi ennen oikeuskäsittelyä käräjäoikeudesta ja kerrottu, että kaupunki tarjoaa vielä sopua. Lopulta kaikki osalliset suostuivat sopuun.

Kervinen olisi ollut valmis käräjille.

– Kaupunkihan sen rikosilmoituksen teki ja halusi oikeuteen viedä, niin kyllä minä olin tällä tavalla valmis toimimaan.

Kaupunginlakimies Hämäläinen kertoo, että oikeuskäsittely on nyt kaupunginkin puolelta taputeltu.

– Kaikki on kaupungin osalta kunnossa, eikä siinä varmastikaan ole tarvetta tai intressiä jatkotoimenpiteille, kun kustannuksia aiheuttaneet toimijat maksavat vapaaehtoisesti kaupungille sen noin 90 euroa, Hämäläinen kommentoi.

Pride-liputus Savonlinnassa on edennyt siinäkin mielessä, että kaupunki liputti viime syyskuun Pride-tapahtuman yhteydessä. Taavi Kervinen ei tosin ole tähän täysin tyytyväinen.

– Lippuhan ei tainnut olla kuin pari tuntia salossa sinä päivänä, mitenpähän menee virallinen liputus jos se ei ole salossa edes koko sitä liputusaikaa?

Kervisen mielestä on todella surullinen tilanne, että liputus oli vieläkin vajaata ja että asiasta pitää yhä vääntää.

Professori: hyvä tahto ei oikeuta rikokseen

Suomen lipun häpäiseminen on rangaistava teko, muistuttaa rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen.

– Rangaistavaksi tämän teon tekee yksistään se, että ottaa lipun alas yleiseltä paikalta. Heillä on ehkä ollut hyvä tarkoitus, mutta hyvätkään tarkoitukset eivät oikeuta rikkomaan lakia.

Tolvanen pitää Savonlinnan tapausta poikkeuksellisena, mutta rikosta lievänä, koska Suomen lippua ei turmeltu.

Hänen korviin kantautuneissa tapauksissa lipun luvattomaan laskemiseen on yleensä liittynyt tekijän päihtyneenä käyttäytyminen ja esimerkiksi lipun polttaminen, joka täyttää myös vahingonteon tunnusmerkit.

Tänä syksynä kaupunginhallitus äänesti yhden äänen erolla Pride-liputuksen puolesta. Syyskuussa kaupungilla kulkenut Pride-kulkue pysähtyi kaupungintalolle juhlistamaan elettä.

Juttua muokattu klo 10:36 10.10.2024: Päivitetty tiedot syytteiden perumisesta ja sovusta.
Juttua muokattu klo 13.24: Lisätty kaupunginlakimies Markus Hämäläisen kommentti. Vaihdettu termi rikosilmoitus termiin tutkintapyyntö. Nämä tarkoittavat samaa asiaa.
Juttua korjattu klo 16:25: Korjattu aiempi korjausmerkintä klo 13:24 muokkausmerkinnäksi ja liitetty se osaksi samaan aikaan tehtyä muokkausta. Jutussa ei ollut virhettä. Lisätty tieto, että tutkintapyyntö ja rikosilmoitus tarkoittavat samaa asiaa.

Jaa.
Exit mobile version