sunnuntai, 7 heinäkuun

Avi vaatii Attendoa korjaamaan Saarijärven hoivakodin puutteet sakon uhalla. Attendon aluejohtajan mukaan ristiriita koskee sitä, mikä katsotaan riittäväksi kielitaidoksi.

Enna Poutiainen,

Annika Rantanen

Keskisuomalaisessa ikääntyneiden hoivakodissa hoitajat puhuivat työkielenä vain englantia tai jotain muuta kieltä kuin suomea. Tilanne kävi ilmi Aluehallintoviraston (avi) yllätystarkastuksessa.

Avi sai Keski-Suomen hyvinvointialueen omavalvontayksiköltä vuoden alussa tietoja esimerkiksi siitä, että Attendon Saarijärven hoivakodissa on liian vähän henkilökuntaa. Hyvinvointialue oli valvonut yksikköä jo lokakuusta 2023 asti.

Avi teki hoivakotiin yllätystarkastuksen kesäkuussa. Tarkastuksessa ilmeni useita puutteita, jotka vaaransivat asiakasturvallisuuden.

– Osa työntekijöistä ei paljon muuta osannut sanoa kuin ”hei” suomeksi, avin ylitarkastaja Päivi Ahvenus kertoo.

Terveyspalveluyritys Attendon mukaan hoivakodissa on aina ollut vuoroissa myös suomea puhuvia työntekijöitä.

Hoivakodissa on kaksi siipeä ja useampi kerros, jossa henkilöstö työskentelee. Aluehallintoviraston mukaan huonosti suomea puhuvat kansainväliset työntekijät olivat työskennelleet työparina keskenään.

Hoivahenkilöstön kielitaidolta puuttuvat kriteerit

Ahvenus ei itse ollut tarkastuksella mukana, mutta hänen kollegansa oli havainnut, että keskustelu ei työntekijöiden kanssa onnistunut. Opiskelijat ja kansainväliset hoitajat eivät ymmärtäneet suomeksi annettuja ohjeita tai kysymyksiä.

Kielitaidon puute voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi asiakkaiden ymmärtämisessä ja kirjauksissa. Hoitotapahtumien kirjaaminen kuuluu hoitajan lakisääteisiin tehtäviin.

Ahvenus kertoo, että kyseisen hoivakodin kirjaukset ovat olleet puutteellisia.

Avin mukaan hoivakodissa laadittiin jo marraskuussa 2023 linjaus, että asiakkaiden ja henkilöstön kesken puhutaan suomea.

Tarkkaa määritelmää sille, millainen hoivahenkilökunnan kielitaidon tulisi olla, ei ole. Yle teki viime syksynä jutun kyseisen hoivakodin ulkomaalaistaustaisista hoitajista. Tuolloin esimerkiksi omaisilta tullut palaute hoitajista oli hyvää.

Ahvenuksen mukaan hoivakodeille annettavat huomautuksen hoitajien kielitaidon puutteesta eivät ole ennenkuulumattomia.

Päteviä työntekijöitä oli liian vähän

Kielitaidon puutteen lisäksi yksikön omavalvontaa ei ollut toteutettu valvontalain mukaisesti. Työvuorossa ei tarkastuskäynnin aikana myöskään ollut riittävästi ammattihenkilöitä ohjaamaan vuorossa olevia opiskelijoita.

Aluehallintovirastoon toimitetun tarkastuskertomuksen mukaan yksikössä oli iltavuorossa kolme lähihoitajaa. Muu hoitohenkilöstö oli opiskelijoita tai hoiva-avustajia. Hoivakodin kaikki 59 paikkaa olivat tarkastushetkellä täynnä.

Avi edellyttää hoivakotia korjaamaan puutteet syyskuun alkuun mennessä. Muutoin se voi määrätä 350 000 euron uhkasakon maksettavaksi.

Attendo: Ristiriita koskee määritelmää kielitaidon riittävyydestä

Attendon Itä-Suomen alueen kotihoidon aluejohtaja Simo Saaranen sanoo, että yhtiö ottaa viranomaisen määräyksen vakavasti. Saarasen mukaan ristiriita viranomaisen kanssa koskee sitä, mikä katsotaan henkilöstön riittäväksi kielitaidoksi.

Attendo on tuonut tytäryhtiönsä Silkkitien kautta Suomeen ulkomaalaistaustaista henkilöstöä. Saarasen mukaan tätä kautta Suomeen tulleet hoitajat ovat suorittaneet suomen kielen kielikokeen ennen työskentelyn aloittamista.

– Tähän asti olemme luottaneet siihen, että sen jälkeen heidät voidaan laskea välittömän henkilöstön mitoitukseen.

Korjaavia toimia tehty

Vakavia vaaratilanteita hoivakodissa ei aluejohtaja Saarasen mukaan ole ollut. Myös asukkaiden omaiset on kontaktoitu muutama viikko sitten.

– Sieltä ei ole noussut henkilöstöön liittyvää huolta, vaan pääasiassa positiivista palautetta. Mutta ei meillä ole syytä kyseenalaistaa viranomaisen näkemystä, Saaranen sanoo.

Henkilöstön vuorovahvuutta hoivakodissa on jo tarkistettu ja lisähenkilöstön rekrytointi on aloitettu. Saaranen sanoo, että henkilöstölle tehdään myös kielitestauksia ja järjestetään kielikoulutusta.

– Toki on myös käytävä keskustelua, onko mahdollista tehdä jotain kansainvälisen henkilöstön lähtötasolle. Kansainvälistä työvoimaa tarvitaan jatkossakin.

Edit. Jutun otsikkoa on muokattu 3.7.2024 klo 10:23 poistettu muotoilu ”ei ollut paikalla yhtään suomea puhuvaa hoitajaa”. Attendon mukaan paikalla oli myös suomea puhuvaa henkilöstöä. Aluehallintoviraston mukaan huonosti suomea puhuvat kansainväliset työntekijät olivat kuitenkin työskennelleet kahteen siipeen jakautuvassa hoivakodissa työparina keskenään. Samat tiedot lisätty myös jutun alkuun. Lisäksi ensimmäiseen virkkeeseen lisätty ”puhuivat työkielenä”.

Jaa.
Exit mobile version