torstai, 4 heinäkuun

Mother Nature -järjestön jäseniä tuomittiin kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksiin. Human Rights Watchin mukaan isänsä pääministerin paikan perinyt Hun Manet vahingoittaa kansalaisiaan.

Kymmenen ympäristöaktivistia on tuomittu vankeusrangaistukseen Kambodžassa. Tiistaina annettu tuomio tuli juonittelusta hallitusta vastaan sekä maan kuninkaan loukkaamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viisi syytetyistä pidätettiin välittömästi oikeudenkäynnin jälkeen, kertoi Mother Nature -järjestön perustaja Alejandro Gonzales-Davidson uutistoimisto Reutersille. Kolme tuomituista sai kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen, muiden tuomioista ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Gonzales-Davidson oli yksi tuomituista. Hänet karkoitettiin maasta jo vuonna 2015, joten hän sai tuomionsa poissa olevana.

Ihmisoikeusjärjestö kritisoi Kambodžaa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kritisoinut Kambodžaa jo aiemmin ympäristöaktivistien oikeudenkäynnistä. Järjestö kertoi kesäkuun puolivälissä, että syytetyiden tukijoukkoja eikä joitain median edustajia päästetty julkiseen kuulemiseen mukaan.

– Kambodžan pääministeri Hun Manet näyttää isänsä Hun Senin tavoin pyrkivän vangitsemaan ympäristöaktivisteja sen sijaan, että hän hyväksyisi heidän panoksensa Kambodžan yhteiskunnassa, sanoi Human Rights Watchin Aasian apulaisjohtaja Bryony Lau.

Hun Sen toimi maan pääministerinä ennen poikaansa Hun Manetia.

– Näiden aktivistien asettaminen syytteeseen vahingoittaa ympäristöä ja kaikkia kambodžalaisia, joilla on oikeus puhtaaseen, terveeseen ja kestävään ympäristöön, Lau jatkoi.

Kesäkuussa 2021 poliisi pidätti järjestön jäseniä, koska he olivat dokumentoineet Tonle Sap -jokeen virtaavaa jätevettä Phnom Penhin kuninkaallisen palatsin lähellä. Neljä päivää myöhemmin oikeus nosti syytteitä pidätettyjä vastaan kunnianloukkauksesta ja salaliitosta.

Yle kertoi viime vuonna palkitussa dokumentissaan, että tämän vuosikymmenen alussa Kambodžan johto lupasi, ettei Mekongin pääuomaa padota tällä vuosikymmenellä. Silti se on sallinut kambodžalaisen jättiyhtiön jatkaa selvitystöitä alueella. Asiantuntijoiden mukaan on varsin todennäköistä, että pato rakennetaan.

Vuosina 2001–2015 kolmasosa Kambodžan primäärimetsistä raivattiin, ja puuston katoaminen kiihtyi nopeammin kuin missään muualla maailmassa, World Resources Institute arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan

Suuri osa raivatusta maasta on myönnetty yrityksille toimilupina, jotka asiantuntijoiden mukaan ovat ajaneet metsäkatoa ja pakkolunastusta maassa.

Jaa.
Exit mobile version