sunnuntai, 22 syyskuun

Tapaamisessa ministeri haluaa selvyyden, miten yritykset toimivat jatkossa, jotta lakia noudatetaan ja toiminta vastaa lupauksia koko hankintaketjussa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) tapaa huomenna tiistaina metsäalan keskeisiä toimijoita.

Mykkänen on kutsunut metsäalan toimijat keskustelemaan alan käytäntöjen parantamisesta. Tapaamiseen on kutsuttu Metsäteollisuuden työvaliokunnan yritykset eli UPM, Metsä Group, Stora Enso, Tervakoski, Versowood, Kuhmo ja Sappi Finland sekä Metsähallitus ja Sahateollisuus ry:n puheenjohtajayrityksen edustaja.

Elokuun puolivälissä Suomussalmen Hukkajoella arvioitiin tuhansien jokihelmisimpukoiden eli raakkujen kuolleen Stora Enson metsäkoneiden ajettua joen yli.

Toinen ympäristövahinko tapahtui Puolangalla, sekin Stora Enson hakkuukohteessa.

Tapaamisessa Mykkänen haluaa suurimmilta puunostajilta ja alan toimijoilta selvyyden, miten yritykset toimivat jatkossa, jotta lakia noudatetaan ja toiminta vastaa lupauksia koko hankintaketjussa.

Suojavyöhykesuosituksen rikkominen on ollut otsikoissa

Tiistain tapaamiseen on kutsuttu myös valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus. Viikonvaihteessa ympäristöjärjestö Greenpeace kritisoi Metsähallitusta viestipalvelu X:ssä siitä, ettei se ole jättänyt riittävää suojavyöhykettä raakkujokeen työmaalla Kainuussa.

Metsähallituksen mukaan kyseisessä kohteessa raakkuvesistön rantaan on jätetty Metsähallituksen omien ympäristöohjeiden mukaisesti suojavyöhyke. Metsähallituksen mukaan rannassa on hakkaamatonta aluetta noin 10–15 metriä ja sen lisäksi yli 40 metrin alue, jossa ei tehdä maanmuokkausta.

Metsäkeskuksen suosituksen mukaan raakkujokiin tulisi jättää 45 metrin suojavyöhyke, jonka sisällä ei tehdä metsänhoitotoimia, eli esimerkiksi hakkuita. Ministeri Mykkänen on esittänyt raakkujoille 50 metrin suojavyöhykettä. Isoimmat metsäyhtiöt ovat kertoneet sitoutuneensa suosituksen tavoitteeseen. Myös Metsähallituksesta kerrotaan, että tavoitetila on sama.

Metsähallituksen metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Hannu Lehtosen mukaan myös asiantuntijoiden mielestä vesistön suojavyöhykkeen tulisi vaihdella sen mukaan, minkälainen kohde on. Hänen mukaansa tärkeintä on varmistaa, että kiintoainesta ei pääse vesistöön.

Mykkänen on myös käynnistänyt ympäristöhallinnon sisällä kartoituksen mahdollisista toimenpiteistä sen varmistamiseksi, ettei vastaavaa laajamittaista tuhoa tapahtuisi uudestaan. Toimet voivat tarkoittaa esimerkiksi rikosseuraamusten koventamista tai luontovahinkojen määritelmän laajentamista.

Jaa.
Exit mobile version