torstai, 31 lokakuun

Yökerhoissa on koronasta lähtien eletty haastavia aikoja. Asiakkaiden heikentynyt ostovoima näkyy vähempänä kulutuksena ja pienempinä asiakasmäärinä.

Viime vuodet eivät ole olleet yökerhoille helppoja.

Yökerhoissa eletään haastavia aikoja.

Ensin tuli korona, sitten inflaatio ja korkojen nousu. Bilettämisestä on viime vuosina pihistelty enemmän kuin aikoihin ja se on näkynyt yökerhojen vaikeuksina.

Useita yökerhoja pyörittävä ravintolakonserni Noho Partners julkaisi tänään tuloksensa, joka oli ennakoitua heikompi.

Yhtiön liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 107 miljoonaan euroon. Se on nousu vuodentakaisesta, mutta ei yltänyt ennakoituun 112,5 miljoonan euron kasvuun. Liikevoitto puolestaan laski 9,7 miljoonaan euroon vertailukauden 10,7 miljoonasta eurosta.

Vastikään nimitetyn Noho Partnersin toimitusjohtajan Jarno Suomisen mukaan viime ajat ovat olleet yökerhoille aiemaa haastavampia.

Vuodesta 2020 asti Nohon varatoimitusjohtajana toiminut Jarno Suominen aloittaa virallisesti uudessa pestissään syyskuun alussa. Kuva: Toni Määttä / Yle

– Kuluttajan ostovoima on ollut hiukan puristuksissa. Varsinkin nuorilla aikuisilla ja opiskelijoilla on vähemmän mitä kuluttaa, ja se on näkynyt keskiostoksissa ja kävijämäärissä.

Suominen odottaa kuitenkin loppuvuodelle käännettä parempaan.

Niin ikään yökerhobisneksessä toimivan Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio myöntää, että viime vuodet ovat olleet haastavia.

Yhtiö omistaa 17 ravintolaa ympäri Suomea. Vielä viime toukokuussa verottaja haki yhtiötä konkurssiin. Hakemus on tosin sittemmin peruttu.

– Koronan jälkeen ihmiset ovat satsanneet matkustamiseen ja erilaisiin kesätapahtumiin, joita on ollut tänä vuonna todella paljon. Samaan aikaan kuluttajien rahat ovat vähissä. Se on aika hankala yhdistelmä yökerhoille.

Raunio ei muista nähneensä näin haastavia aikoja.

– Kyllä tämä on ehdottomasti ollut 24 vuoden yökerhouralleni se kaikkein hankalin ajanjakso, Raunio myöntää.

Yökerhoissa toivotaan opiskelijoiden paluuta

Tiukempi taloudellinen tilanne ja parin vuoden takaiset koronasulut ovat Raunion mukaan myös hankaloittaneet uusien investointien tekemistä ja yökerhojen uudistumista.

Yökerhojen vaikeuksista eri puolilla Suomea on uutisoitu pitkin kevättä.

Esimerkiksi Porissa sijaitsevassa tanskalaisen yökerhojätti Rekomin omistamassa Heidi’s Bier Barissa käytiin keväällä hankalan taloustilanteen vuoksi muutosneuvottelut. Rovaniemellä suosittu Half Moon -yökerho jouduttiin sulkemaan hiljattain vähäisen kävijämäärän takia.

Night People Groupin toimitusjohtajan Antti Raunion mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat yökerhobisneksessä. Kuva: Toni Määttä / Yle

Raunion mukaan korona, kireämpi taloustilanne ja nuorten aikuisten kriittisempi suhtautuminen alkoholiin on karkottanut baareille tärkeän asiakaskunnan eli opiskelijat, jotka ovat perinteisesti bilettäneet myös keskellä viikkoa.

Yökerhoissa jännitetäänkin nyt, löytävätkö opiskelijat syksyllä takaisin tanssilattioille.

Noho Partnersin Jarno Suominen luottaa siihen, että opiskelijat haluavat jatkossakin juhlia.

– Eiköhän se kuulu opiskelijaelämään, että kun uudet opiskelijat tulevat kaupunkiin niin yökerhot ovat niitä paikkoja, missä tutustutaan uusiin ihmisiin.

Antti Raunio on tulevaisuuden suhteen toiveikas.

– Uskon, että ihmisten tarve kohtaamisille ja elämyksille säilyy edelleen. Toivotaan, että neljän köyhän vuoden jälkeen tulisi viisi rikasta.

Jaa.
Exit mobile version