sunnuntai, 19 toukokuun

Linnan ulkomuuriin ilmestyi natsisymboleja sekä Venäjän hyökkäyssotaa tukeva iskulause. Viime viikolla suurikokoinen hakaristi maalattiin hautamuistomerkkiin Hämeenlinnassa.

Historiallisen Hämeen linnan ulkomuuriin ilmestyi torstain vastaisena yönä rasistisia töhryjä. Spraymaalilla varustautunut ilkivallan tekijä jätti jälkeensä kaksi hakaristiä ja ”NAZI”-kirjoituksen.

Lisäksi muuriin maalattiin Venäjän hyökkäyssotaa ihannoiva kirjoitus.

Töhryistä ei ollut kirjattu rikosilmoitusta torstai-iltapäivään mennessä.

Viime viikolla suurikokoinen hakaristi spraymaalattiin hautamuistomerkkiin Hämeenlinnan Kaurialan vanhalla hautausmaalla. Hautausmaan töhrystä tehtiin rikosilmoitus, mutta tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Jani Stepanoffin mukaan tutkinta ei ole edennyt.

Ilkivalta harvinaista linnan alueella

Hämeen linnan alueella tehdään ilkivaltaa melko harvoin, vaikka kohde on keskeisellä paikalla. Linnan huollosta vastaavan senaattikiinteistön kiinteistöpäällikön Juha Ryhäsen mukaan puhdistuksia tehdään vuosittain 3–6 kertaa, yleensä kesäisin.

– Silloin ihmiset liikkuvat ja viettävät aikaansa Linnanpuiston ja linnan alueella myös yöaikaan.

Pääsääntöisesti ilkivalta on joko yksittäinen tägi, tai sitten henkilö kiipeilee luvattomasti valleilla. Kiinteistöpäällikön mukaan mitään vakavampaa ei ole ilmennyt hänen aikanaan.

– Linnan alueella ei ole viimeisen neljän vuoden aikana rikottu mitään.

Hakaristit eivät ole yleisiä töhryjen aiheita.

– Minulla ei ole tiedossa, että muissa Senaatin kohteissa Pirkanmaan tai Kanta-Hämeen alueella olisi esiintynyt hakaristejä tai vastaavia töhryjä. Yleensä ne ovat kirjoituksia tai graffitteja, kommentoi Ryhänen.

Museoviraston konservaattorit tietävät oikeanlaiset puhdistustavat, joilla historiallisia pintoja voidaan puhdistaa turvallisesti ilman, että esimerkiksi vanhan tiilen pinta vaurioituu.

Tähän mennessä linnaan tulleet kirjoitukset ja graffitit on poistettu ilman suurempia ongelmia.

Asiasta uutisoi ensin Hämeen Sanomat.

Jaa.
Exit mobile version