maanantai, 18 marraskuun

Vantaan Myyrmäessä on käynnissä kulissien takainen kulttuurialaa koskeva taloussotku. Paljon mediahuomiota ja kiitoksia herättäneen kulttuurikeskittymä Myyräncolon toiminta on päättynyt kaikessa hiljaisuudessa viime kesänä.

Keskittymää pyörittäneelle osuuskunnalle on kertynyt satojen tuhansien eurojen velat, ja yrittäjien takuuvuokrarahoja on käytetty ilman vuokralaisten lupaa.

Ylen saamien osuuskunnan sisäisten viestien mukaan vuoden 2023 lopussa vuokravelkaa oli 231 000 euroa. Lisäksi erilaiset pääosin kiinteistönhoitoon liittyvät kulut ovat nostaneet osuuskunnan velan yli 400 000 euroon.

Taloussotkun suuruusluokka käy ilmi osuuskunnan sisäisestä viestistä, joka on päivätty heinäkuulle 2024. Kuva: Risto Laine / Yle

Osuuskunnan edustajana eli prokuristina on sen perustamisesta eli vuodesta 2018 saakka toiminut Petteri Niskanen, joka on entinen Vantaan vihreiden kaupunginvaltuutettu ja yksi kaupunginosaliike Myyrmäki-liikkeen perustajista.

Niskanen vahvistaa Ylelle, että velkaa on noin 400 000 euroa. Myös Myyrinpuhoksen kiinteistönomistaja vahvistaa Ylelle velan suuruusluokan.

Rahankäytön epäselvyyksistä ja Niskasen toiminnasta on tehty ainakin kaksi rikosilmoitusta poliisille. Niskasta ei epäillä rikoksesta, vaan kyse on vasta tehdyistä rikosilmoituksista.

Yle julkaisee hänen nimensä, koska Niskanen on saanut paljon näkyvyyttä Myyräncolo-projektin keskushenkilönä ja toiminut aiemmin myös luottamushenkilönä.

Menestys muuttui sekasotkuksi

Myyräncoloa hallinnoineen osuuskunnan päätarkoitus on ollut tarjota etenkin luovien alojen toimijoille edullisia toimitiloja rakennuksista, jotka odottavat purkamista tai ovat jonkinlaisessa välitilassa.

Pyrkimyksenä on ollut myös vahvistaa kaupunginosan vetovoimaa.

Ensimmäiset kolme vuotta eli 2018–2021 Myyräncolo sijaitsi Myyrmäen Virtatalossa. Tämän jälkeen toiminta on keskittynyt entiseen Myyrinpuhoksen ostoskeskukseen. Vuokralaisia talossa on ollut parhaimmillaan lähes sata.

Myyräncolo ja sen toimijat ovat herättäneet paljon huomiota mediassa. Kuva: Otsikot: Vantaan sanomat, Yle. Grafiikka: Kristiina Lehto

Muun muassa radioasemista, äänitysstudiosta, tanssistudiosta, katutaidetoimijoista ja tapahtuma- ja äänentoistoalan yrityksistä koostunut keskittymä sai paljon medianäkyvyyttä ja nosti kaupunginosan profiilia.

Vuoden 2022 loppuun asti Myyräncolon toiminta ja talous pysyivät kohtuullisesti kasassa, mutta kahden viime vuoden ajan osuuskunnan toiminta on ollut voimakkaasti tappiollista.

Osuuskunnan toiminta keskeytettiin viime kesänä vähin äänin. Loka-marraskuun aikana myös Myyräncolon nettisivut on ajettu alas ja Myyrinpuhoksen katolta on pyyhitty pois Myyräncolo-graffiti.

Takuuvuokrat katosivat, yrittäjä teki rikosilmoituksen

Kuluvan vuoden aikana useita osuuskunnan vuokralaisena Myyrinpuhoksen tiloissa toimineita yrityksiä on siirtänyt toimintansa muualle.

Yksi näistä on nykytanssiteatteri Mamia Company, jonka aviopari, koreografi Nina Mamia ja näyttelijä Kasperi Nordman perustivat kymmenen vuotta sitten.

Nordmanin mukaan taloussotkut alkoivat paljastua vuokralaisille viime talven ja kevään aikana.

Hännänhuippuna heille tuli tieto, että kaikkien vuokralaisten takuuvuokrat oli käytetty eikä niitä tulla saamaan takaisin. Kukaan vuokralaisista ei tiennyt asiasta etukäteen.

– Kaiken epämääräisen toiminnan ja salailun keskellä meillä ei ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin pakata tavaramme ja muuttaa pois Myyrmäen toimitiloista, Nordman sanoo.

Niskanen kertoo toisin: hänen mukaansa Mamia Companylla oli maksamattomia vuokria, joita vuokravakuusrahoilla on paikattu.

Kasperi Nordmanin mukaan Mamia Company joutui perumaan teatterin juhlavuoden esityksiä Myyräncolosta muuton vuoksi. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Toinen tiloissa vuokralla ollut yrittäjä kertoo tilanteestaan Ylelle nimettömänä, koska hän pelkää nimensä tai yrityksensä joutuvan huonoon valoon talousepäselvyyksistä kertovan uutisen yhteydessä. Yrittäjän henkilöllisyys on Ylen tiedossa.

Yrittäjä kertoo Mamia Companyn tavoin menettäneensä yrityksensä takuuvuokrarahat ja saaneensa vain epämääräisiä selityksiä kyseltyään niiden perään.

Yrittäjän käsityksen mukaan osuuskunnan päätöksenteko on ollut epämääräistä ja tiedonkulku huonoa. Yle on nähnyt useita osuuskunnan sisäiseen tietoon tarkoitettuja viestejä, jotka tukevat väitettä.

– Tilassa on toiminut paljon taiteilijoita ja luovien alojen yrittäjiä, joille luvattiin edullisia vuokria ja parempia oloja koronan jälkeiseen aikaan. Se, mitä todellisuudessa on aiheutunut, on isoja huolia, menetettyä rahaa ja inhimillistä kärsimystä, yrittäjä toteaa.

Hän jätti elokuussa poliisille tutkintapyynnön, joka koskee osuuskunnan taloudenpitoa ja erityisesti kadonneita takuuvuokrarahoja. Niiden yhteenlaskettu summa on kaikkien vuokralaisten osalta yrittäjän mukaan noin 20 000 euroa.

Osuuskunnan prokuristina alusta alkaen toimineen Petteri Niskasen mukaan vuokralaiset ovat taloon tullessaan maksaneet vuokranmaksutilille kahden kuukauden vuokraa vastaavan rahamäärän. Erillisiä vuokravakuustilejä ei siis ole ollut käytössä.

Niskanen myöntää, että vuokrien suhteen on toimittu virheellisesti. Vuokravakuudeksi tarkoitettua rahaa on käytetty osuuskunnan normaalitoiminnan pyörittämiseen.

Prokuristi maksatti itselleen palkkaa

Niskasen mukaan osuuskunnan talousongelmien keskeinen taustasyy on ollut liian alhaiset vuokrat. Esimerkiksi vahtimestaripalvelut ja kiinteistön ylläpito ovat vieneet enemmän rahaa kuin vuokrista on saatu tuloa. Alhaista vuokratasoa on kompensoitu hakemalla tukia muun muassa Taiteen edistämiskeskukselta.

Toisaalta vuokrat on tarkoituksella haluttu pitää alhaisina, koska lähiössä sijaitsevalla kulttuurikeskittymällä ei ole samanlaista vetovoimaa kuin kantakaupungissa.

Myyrmäkeläinen Petteri Niskanen on toiminut keskeisessä asemassa Myyräncoloa pyörittäneessä osuuskunnassa. Kuva vuodelta 2023. Kuva: Heini Rautoma

Niskasen mukaan toinen keskeinen ongelma on koko ajan ollut se, että hallitukseen on ollut vaikea löytää työhön omistautuvia jäseniä. Ongelmien kasaantuessa tämä on ollut entistä vaikeampaa.

Koska toimivaa hallitusta ei ole ollut, lähes kaikki käytännön asiat ovat kasaantuneet Niskasen hoidettaviksi.

Ilman korvausta hän ei ole kuitenkaan työtä tehnyt. Osuuskunnan sisäisessä viestissä viime heinäkuussa Niskanen kertoi laskuttaneensa omasta työstään osuuskunnalta vuosilta 2022 ja 2023 korvauksen, joka on vastannut 2 200 euron kuukausipalkkaa.

Huhtikuussa 2024 Niskanen ilmoitti jättävänsä tehtävänsä osuuskunnassa. Kesäkuuhun mennessä Myyräncolon toiminta oli ajettu alas. Taloon jääneet vuokralaiset ovat tehneet uudet vuokrasopimukset kiinteistön omistajan kanssa.

Kolmantena ongelmana on kiista rahasta Vantaan kaupungin kanssa. Tämä kokonaisuus avataan tarkemmin alla olevassa audiossa.

Kulttuuriosuuskunta vaatii Vantaan kaupungilta 150 000 euroa sopimuksesta, jota ei koskaan tehty

Niskanen on kahnannut rahasta Vantaan kaupungin kanssa ennenkin: keväällä 2016 Vantaan Sanomat kertoi Niskasen henkilökohtaisista talousongelmista sekä epäselvyyksistä Myyrmäki-liikkeen ja Vantaan kaupungin välillä.

Kiinteistön omistaja harkitsee oikeustoimia

Tamperelainen asunto- ja kiinteistöalan toimija Taitokaari hankki Myyrinpuhoksen kiinteistön omistukseensa useita vuosia sitten. Tavoitteena oli kaavoittaa ja rakennuttaa alueelle uusia rakennuksia ja toimintaa.

Kaavoitusprosessin venyessä rakennuksen käyttäjät muuttuivat tilapäiskäyttäjiksi, mikä toi rakennukseen eloa ja omistajalle vuokratuloja.

Kaavaprosessi kuitenkin kaatui noin vuosi sitten, ja rakennus on edelleen tilapäiskäytössä. Samalla ilmeni myös ongelmia vuokrien maksussa.

Yle Helsingin pop up -toimitus on toiminut Myyrinpuhoksessa lokakuun alusta. Osuuskunnan talousepäselvyydet tulivat toimituksen tietoon juttuvinkkien kautta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Taitokaaren tytäryhtiön Myrhattan Kehitys ky:n toimitusjohtajan Jani Koivuniemen mukaan yhtiö on viime talven ja kevään aikana keskustellut useiden vuokralaisten kanssa ja yrittänyt selvittää rahatilannetta.

– Näiden keskustelujen pohjalta selvisi, että pyydettyjä selvityksiä ja maksamatonta vuokraa ei tulla saamaan, Koivuniemi kertoo.

Koivuniemen mukaan Myrhattan Kehitys harkitsee nyt saatavien perimistä oikeusteitse.

Kulttuuritoiminta talossa kuitenkin jatkuu, sillä rakennuksen nykyiset toimijat ovat tehneet uudet vuokrasopimukset suoraan Myrhattan Kehityksen kanssa.

Toisessa osuuskunnassa samoja ongelmia

Samaan kokonaisuuteen liittyy vielä toinen Länsi-Vantaalla toiminut osuuskunta, jonka toiminnassa on paljon yhteistä Myyrmäen kulttuuritalon kanssa.

Kulttuurituomelaksi kutsuttu hanke toimii Hämeenkylässä vanhassa Tuomelan koulussa. Kulttuurituomelaa pyörittäneen osuuskunnan laskutus toimi pitkään Myyräncolon kautta ja yhteyshenkilönä toimi alusta asti eli tammikuusta 2021 Petteri Niskanen.

Osuuskunnan hallituksessa toiminut yrittäjä kertoo, että osakkaat kiinnittivät huomiota outoon rahaliikenteeseen ensimmäisen kerran huhtikuussa 2023.

Yrittäjä kertoo tilanteestaan Ylelle nimettömänä, koska hän pelkää nimensä tai yrityksensä joutuvan huonoon valoon talousepäselvyyksistä kertovan uutisen yhteydessä. Hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.

Yrittäjän mukaan jossain vaiheessa vuotta 2023 Vantaan kaupungilta tuli osuuskunnalle kyselyjä maksamattomista vuokrista. Kaikki vuokralaiset olivat kuitenkin maksaneet vuokriaan täysin normaalisti osuuskunnalle.

– Rahoilla on käsitykseni mukaan pyritty paikkaamaan Myyräncolon taloustilannetta, hän sanoo.

Yrittäjä päätyi tekemään asiasta rikosilmoituksen poliisille. Hänen käsityksensä mukaan osuuskunnan taloussotkun suuruusluokka on noin 40 000 euroa.

Niskasen mukaan Myyräncolo on Tuomelalle velkaa noin 11 700 euroa. Hänen mukaansa Tuomelaa pyörittänyt osuuskunta ei ole koskaan avannut omaa pankkitiliä, vaan rahaliikenteeseen on käytetty Myyräncolon tiliä.

Kulttuurituomelaa pyörittäneen osuuskunnan konkurssi astui voimaan 10. lokakuuta 2024. Kulttuurituomelan vuokralaiset ovat saaneet toistaiseksi jäädä taloon ja uusista vuokrasopimuksista neuvotellaan suoraan Vantaan kaupungin kanssa.

Jaa.
Exit mobile version